Полезни храни

Смокинята – полезното изкушение

смокиняЗа родината на смокинята се смята Западна Азия, но е разпространена по цялото Средиземноморие. Въпреки, че смокинята обича топлолюбивите места и се среща главно по Черноморието ни, тя не е взискателно растение и може да расте и като храст почти навсякъде. Дървото смокиня се извисява над 10 м височина, а плодовете му са изключително хранителни и имат много ползи за здравето на човек. Пресните смокини са с изключителни съдържание на вода, енергия и захари.

Плодовете са особено богати на минерали, влакнини и полифеноли – съединения, които неутрализират свободните радикали.

Смокините са плодове с най – високо съдържание на хранителни влакнини (фибри). Водоразтворимите фибри – пектини притежават попиваща способност и извеждат от организма мазнините и холестерола. Ето защо, смокините имат хипохолестеролемично и хиполипидемично действие. А разтворимите влакнини нормализират кръвната захар. Съдържащите се в смокините неразтворими фибри (целулоза) играят роля в поддържане на имунитета на организма, малките зрънца в смокинята попиват и извличат насъбралите се в стомаха и червата газове.

Хора, които се опитват да намалят теглото си, са идеална храна поради не съдържащите се в тях мазнини и холестерол. Смокините съдържат пектин, изключително полезен за храносмилателна система. Хапването на смокини води до по – добър метаболизъм. Съдържанието на калий в смокините нормализира кръвното налягане и понижава риска от инфаркт и инсулт.

Ензимът фицин, който единствено се среща в смокините има леки слабителни свойства и помага при запек.

Изключително богати на калций, полезен за укрепване костите на човека. Тъй като смокините съдържат желязо, те помага в борбата с анемия.

Сушените смокини съдържат омега – 3 и омега – 6 мастни киселини, полезни за коронарните сърдечни заболявания.

Яжте смокини за здраво сърце! Уникална и здравословна и високо фибридна храна. Избирайте я по – често във вашето хранене.

В традиционната медицина са използвани като лекарство, което дава сила и енергия при дълго боледували хора, които им предстои възстановяване. Старите хора ги употребявали при слабост на зрението.

Ядливата част на плодовете, както и листата са използвани за лечебни отвари. Листата от смокини са естествен антиоксидант. Отвара от листа се прилага като компреси, за лекуване на циреи, гнойни и подкожни пъпки. Чаят от смокинови листа е ефикасно средство срещу бронхит и астма.

За максимална полза от високите съставки на смокините ги консумирайте не по – късно от една седмица след брането им, тъй като се развалят бързо. От тях също се приготвят сладка, мармалади и други.