Обзавеждане

Спалнята, времето и историческите традиции на италианските мебели

италианска спалняСпалнята. Именно с нея преди всичко започнало «триумфалното шествие» на мебелите през времето и пространството.

Действително първобитните хора от палеолита, постоянно предвижващи се в търсенето на храна,се стараели някак си да направят нощувката си удобна : приготвяли си нарове например. Защо пък да не са праобраз на съвременното легло ? Традициите били затвърдени в епохата на неолита, когато населението престанало да скита, а уседнало на определени места. И спалнята даже и да била доста примитивна, изисквала такава подредба, че да можело в нея да се отпуснеш и да си починеш в навечерието на поредния, изпълнен с труд и опасности ден.

Развитието на спалнята от древността, през епохите на империи, средновековие, ренесанс едва ли променило нещо в принципния подход към предназначението на спалните. През вековете на хората както преди било необходимо усещането за нощна защитеност и покой. А подходите към организацията на интериора на спалнята се променяли с времето. Това зависело и от определената епоха с нейните вкусове и предпочитания, и от творците на мебели, и от техните майсторство и вдъхновения.

Разбира се на първо място при обзавеждането на спалните през всички векове се обръщало внимание на функционалността на предметите от интериора, удобството при използването им. Обръща се и днес. Обикновено в мебелния комплект включват креват, нощни шкафчета, шкаф за дрехи, огледало, скрин. Това е традиционен комплект – разпространен по цял свят, но най-пълно на тази традиция са подложени мебелите от Германия.

В последните години потребителите все по-често се обръщат към италианските производители. И това не е случайно, та те са преминали през изпитанието на времето. В Италия от далечни времена са заложени дълбоки традиции при производството на изящни предмети от интериора.

Още през средновековието започнали да се развиват занаятчийските производства в Италия. Такива производства били концентрирани там, където имало много гори, например – в Тоскана. Именно в Тоскана се родили неповторимите разнообразия при изготвянето на мебели, такива, като – знаменитото «фратино», стилът на което вече няколко века привлича към себе си и майстори, и купувачи.На пръв поглед външно обикновен начин на производство на предмети от интериора от масив (манастирски стил) крие в себе си многовековните традиции, усещането за дълбочина и фундаменталност.

Италианската Умбрия е още едно неповторимо място за развитие на мебелното производство. Знаменитите предмети от интериора от кестен и орех, произведени в Монтекьо – покорили буквално целия свят. Прекрасните традиции на дърводелците се развивали и в други италиански центрове за производството на мебели, такива като: Перуджа, Асизи, Габио, Болоня, Венеция…

С една дума творец станала практически цяла Италия. Затова не е случайно, че днес в Италия действат около 35000 предприятия. И това – в такава малка по площ страна!

В същото време масовото производство не нарушило индивидуалността на майсторите. Индивидуалността видимо се съхранила благодарение на многовековните традиции. Ето защо в наши дни италианските мебели за мнозина представляват образец на изтънчения стил и най-високо качество. В това число – и мебелите за спални.