Козметика

SPF защита винаги

SPF защитаИзглежда, че ще ви трябва медицинско образование, за да разберете какво точно пише на етикетите на повечето слънцезащитни продукти. Със сигурност ще се съгласите с мен, че не всеки е наясно какъв слънцезащитен продукт си купува и слага на тялото си преди да пристъпи към плажа. Всички сме наясно, че слънчевата светлина е жизнено важна за нас – за здравето ни, за регенерирането на кожа, като естествен източник на витамин D, но наред с това може да е вредна и дори смъртоносна. Появяват се бръчки, пигментни петна, дехидратация, преждевременно стареене на кожата и някои доста по-сериозни проблеми – рак на кожата. Немеланомният рак на кожата е най-честият срещан вид рак, както в Европа, така и в Америка. Повече от 3,5 милиона случаи годишно се отчитат в Щатите – това са само докладваните такива.

Разбира се, един от начините за предпазване от рак на кожата е да се скриете от слънцето, особено по време на пиковите часове или да се облечете от глава до пети в големите жеги. Но колко хора всъщност могат да направят това?

Задължително въведете слънцезащитен крем в дневното меню от козметика.Той ще блокира опасните слънчеви лъчи. Ще помогне срещу стареенето. Най-важното от всичко е да се използва правилното ниво на защита.

По рафтовете на магазините за козметика, SPF варира от 0-70 (в днешно време). Имате ли идея какво се крие зад цифрите? Колко по-голяма протекция ни дава SPF 30 от слънцезащитния продукт с SPF 15? Ако кажете, че е два пъти повече грешите -SPF 15 покрива 93% от UVB лъчите, а SPF 30 – 97% (само 4% повече). „UVB защитата не се увеличава пропорционално спрямо SPF”, казва д-р Елизабет Хейл от фондация „Рак на кожата”. Водещи дерматолози твърдят ,че SPF 15 ще свърши работа за ежедневните грижи на повечето хора, но той ще ви е достатъчен единствено когато сте облечени и миете колата си, изнасяте боклука от вкъщи, изпращате децата на автобусната спирка и т.н. Ако мислите да прекарате по-продължителен период от време навън, експертите препоръчват SPF30 – SPF50.

Трябва ли да сме наясно колко точно количество слънцезащитен продукт да използваме?

Сигурно сте чували хората да казват: „използвай за една зона количество с големината на стотинка”. Всъщност не! Необходимо е да се използва стъклена чаша пълна с крем за всички открити участъци, за да получите максимална доза. И още нещо…Няма рейтинг скала за защита от UVA, но повечето водещи марки започнаха да обръщат специално внимание и на този вид защита. Включиха във формулите си UVA филтри. Така че търсете думите – „широк спектър” на етикета и специфичните съставки : Avobenzone, Titanium dioxide и Zinc oxide (авобензон, титанов диоксид и цинков оксид)

Ако сте чувствителни към слънцето, приемате лекарства, които ви правят фото-чувствителни към слънчевите лъчи или сте имали рак на кожата в миналото, дерматолозите препоръчват да използвате SPF 50.

Съвет: Не забравяйте UV-блокерите – слънчевите очила.

За цялостна защита предлагам да нанасяте антиоксидантен серум преди слънцезащитния продукт.

Съвет: UV лъчите представляват около 90% от видимата част на ултравиолетовия спектър и сме изложени на действието им през цялата година (проникват през облаците, тънките дрехи, прозорците на дома и на колите…). Препоръката ми към вас е ежедневно да полагате слънцезащитен крем на цялото си тяло и най-вече на участъците, които се подават изпод дрехите – лице, деколте, ръце и крака. Не забравяйте и косата, тя също може да бъде увредена от UV лъчите. Има специални продукти със слънцезащитен фактор за коса.

Важно 1: UVB лъчите са необходими за синтеза на витамин D в кожата, необходим за правилния калциев баланс, но за да го набавим са ни нужни само 10 минути на ден излагане на слънце.

Важно 2: Не забравяйте фините зони – устни и клепачи! За целта си подсигурете балсам за устни с SPF30. За очите ви, ще се погрижат слънчеви очила с добър филтър на защита.

Предложения:

  • „Biotherm“ Lait Solair UVA/UVB Moyenne Medium Protection SPF15 (Биотерм ) – нежен лосион с бяла консистенция, аромат на цитрус, който обгръща кожата с приятено ухание и ви предпазва от вредното влияние на слънчевите лъчи през целия ден.
  • “Aknicare” – Sun SPF30 – специално разработен слънцезащитен крем за проблемна и акнеична кожа. Добра база за грим с фина консистенция, която лесно попива в кожата на лицето.
  • “Bioderma” – Photoderm Bronz SPF30-dry oil (Фотодерм Бронз сухо олио SPF30-UVA13), спрей с висока степен на слънцезащита за чувствителна кожа. Активира естествен тен. 100% немазна, прозрачна и нелепкава текстура.Трайно удължава естествения тен.

„Clarins“ Paris Sun Wrinkle Control Cream SPF50 – предотвратява дехидратацията, процеса на стареенето и защитава оптимално от слънцето.