Интересно

Тай-чи-чуан

Тай-чи-чуанТай-чи-чуан, последователна серия от движения е древно източно изкуство, използвано за самоотбрана, гъвкавост и здраве. То символизира цикъла на Ин и Ян, тъй като носи хармония и концентрация- смесване на вътрешното с външното, ум и тяло, мъж и жена.

Тай-чи-чуан често се смята за средство за медитация и бойно изкуство. То дава както сила и мощ, така грациозност и гъвкавост. Съществуват много различни форми на този „танц на бавните движения”. Упражненията за баланс и координация са плавни, но в тях се влага много енергия. Има кратки цикли с 64 движения и дълги със 108. Тай-чи-чуан може да се изпълнява бавно или бързо и енергично. Неговият произход трябва да търсим в древен Китай. Движенията в това изкуство са красиви и затрогващи, дори ако само ги наблюдаваме. Те ни дават усещане за ритъма, който стимулира природните цикли и циркулацията на „чи”- енергийната сила на живота.

Тай-чи-чуан е медитация чрез движения, философска система, сбор от техники за самозащита, профилактика срещу заболявания и изящен танц. То коригира стойката и ускорява релаксацията. Зарежда тялото с енергия, събужда духа и обединява разума и чувствата.