Туризъм

Тепуи Рорайма, или да стоиш на края на света

Тепуи РораймаТам, където се срещат Венецуела, Бразилия и Гвиана, на огромно каменно плато, закътано в облаците, високо над тучни зелени равнини на Амазонската джунгла, се намира изгубеният свят, блестящо описан от Артър Конан Дойл. Разбира се, динозаври отдавна няма, а диви и жестоки племена тук никога не са живели, но светът на животните и на растенията на този остров на Тропиците, където постоянно вали и е студено, като че ли е от друга, непозната планета.

Приема се, че южноамериканските планини са най-древното геологическо образувание на земята, съхранило се до наши дни. Тепуи са планини плата, чиято средна височина е между 1500 и 1800 метра над морското равнище, но може да достигне и 3000 метра. Рорайма е от най-високите и от височината й се разкрива неземен, почти фантастичен пейзаж. Като че ли обидени една на друга, скалите й са се разцепили в различни посоки и са замрели в причудливи пози.

Тук всеки ден валят дъждове и водата на Рорайма е в изобилие – огромни розови локви, кристално чисти езера, неголеми торфени блата и бързотечни реки. Растителните видове на височина над 1500 м обаче са оскъдни – постоянните дъждове отмиват почвата и растенията буквално са принудени да се държат за пясъчниците в цепнатините на скалите. Многобройните скални нищи и пукнатини са дом на различни хвърковати представители на фауната – на бързолети, папагали, нощни птици.

Само който е стъпил на платото може да разбере защо на тези загадъчни черни скали им казват дом на боговете. Само тук, на ръба на една истинска бездна, на едно от най-загадъчните и фантастични места на планетата, може да докоснеш с ръка белите облаци и да получиш усещането че на границата между скалите и кръговете от мъгла светът свършва.