Полезни храни

Тиквени, сусамови и слънчогледови семена – ползите от тях

Тиквени, сусамови и слънчогледови семенаХората които редовно приемат семена са с по – малка вероятност да се разболеят от захарна болест – диабет и сърдечни заболявания. Богати на полезни за сърцето мазнини – тиквените, сусамовите и слънчогледовите семена съдържат огромно количество фитохимикали, които предпазват от рак, катаракта, синдром на хроничната умора и макуларна дегенерация.

Сусамово семе

Това е може би една от най – старите подправки известна на човека. Възникнал в Индия той е бил символ на безсмъртието. Сусамовото семе е традиционна подправка към ястията в ориенталската кухня. От Индия, тази подправка е пренесена до Средния Изток, Африка и Азия. Любима подправка на хората вече хилядотолетия наред. Изключително богатo на витамини, той е мощен имуностимулант. В състава му влизат почти всички витамини и минерали необходими за доброто физическо здраве на човек.

Мед, манган, калций, магнезий, цинк, желязо – всеки един от тях оказва добро влияние на един или друг орган. Сусамовите семки осигуряват щедри количества от жизненоважния минерал цинк, който подобрява работата на имунната система и поддържа репродуктивното здраве.

Сусаменото семе е високо ценено заради съдържанието си на сусамено масло, което е неподатливо на разваляне.

Наличието на сирингова киселина в сусамовото семе работи съвместно с други растителни антиоксиданти против борбата от поражения от ултравиолетовите лъчи върху кожата.

В тях се съдържат сесаминолови съединения – сесаминол, сесамолинол и пинорезиноли, които имат противоракови и кардиозащитни свойства.

Към здравословните ползи от сусамовото семе спадат и защитните му свойства от свободните радикали, които се грижат за сърцето и имунната система. А незаменимите мастни киселини поддържат кожата здрава.

Чудесна подправка към редица ястия, като им придава вкус и наситеност, не е случайно и продуктите в търговските вериги са по- предпочитани те са по- здравословни.

Тиквени семена

Невероятно вкусни и едновременно с това изключително полезни, тиквените семена са източник на важни за качествената обмяна вещества – витамини, ензими и микроелементи. Употребата им датира от древни времена. Предпочитана храна в Древна Гърция.

Ценните витамини от група В спомагат и влияят благотворно върху нервната система и намалят лошия холестерол. Хубаво е хора с висока кръвна захар да включват в менюто си тиквени семки. Особено растителните стероли – съединения които предотвратяват развитието на доброкачествена хиперплазия на простата. Витамин А , С ги превръща в естествена храна в борбата срещу стареенето и рака.

Минералът магнезий съдържащ се около 30 г. дневна порция, предотвратява образуване на камъни в бъбреците, има противовъзпалително действие и предотвратява хронична умора.

В състава на тиквените семки задължително трябва да споменем ценният минерал цинк спомагащ за здрава костна система, както и гладка и красива кожа.

Тиквените семена са чудесен растителен източник на аминокиселината – триптофан, която насърчава тялото да произвежда хормона серотонин, известен със свойствата си да подобрява настроението, намаля симптомите на депресия и осигурява спокоен сън.

Малките деца могат да консумират тиквени семки против паразити и глисти.

От тиквените семки се добива масло със специфичен вкус, цвят и аромат. То е богато на есенциални мастни киселини омега 6 и омега 9, оказващи благоприятно действие върху човешкия организъм. Смазочният ефект на тези мастни киселини и съдържанието на антиоксиданти, прави маслото чудесно облекчаващо средство против артрит. Този деликатес е много здравословен и диетичен.

Слънчогледови семена

Мистичен символ на стари цивилизации, слънчогледът е дълбоко ценен, както за храна, така и за багрило за боядисване на дрехи, още от индианците в Северна Америка.

Слънчогледовите семена задължително трябва да се добавят към менюто, заради тяхното значително хранително съдържание. Разпространени в Европа от испанската кухня. В състава си, те съдържат много витамин Е. Той спомага и поддържа кръвообращението и производството на еритроци – червените кръвни клетки. Действа противовъзпалително.

Съдържанието на тиамин – витамин от групата В помага за получаването и генерирането на енергия от храната.

Важен компонент на семената е селенът, който помага на организма да премахва токсини от тялото, благодарение на силното си окислителни действие и намалява риска от рак. Също така са източник на фосфор, желязо, калций, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини.

Минералът мед в състава на слънчогледовите семена е отличен за здрава кожа и здрава коса. Медта също така подпомага обменните процеси в организма и клетките в производството на енергия.

Семената са мощен антидепресант и враг на стреса

Слънчогледовите семена се използват и намират широко приложение в козметиката, подпомагат видът на кожата, витамин В6 подмладява кожата, борят се и срещу акнето.

Приготвяни по – разнообразни начини и добавяни към редица ястия, семената носят големи ползи за здравето на човек. На вид малки, но с големи приложения в човешкия организъм.