Полезни храни

Царевица – полезни свойства

Царевица Отглеждана от древни времена, тя е използвана не само като поминък за хората , но е важна част от културата. Индианците я поднасяли като дар на европейските колонизатори, а древните маи я смятали за символ на живота и се покланяли – тя била един от боговете им.

Лечебните свойства на тази вкусна зърнена култура са известни от далечното миналото. Тя е тясно свързана с историята на Америка. Именно от царевица се прави известната в целия свят тортиля, водеща началото си от Южна Америка. Многофункционален зеленчук, тя съдържа голям брой полезни хранителни вещества, които са важни за човешкото тяло. Приготвяна по различни начини, дори и варена, тя напълно запазва свойствата си.

Полезните вещества в царевицата

Притежаваща редица ценни лечебни свойства, царевицата е един от най- вкусните и достъпни източници на селен. Той забавя процесите на стареене. Царевицата бива включвана в менюто като профилактика за лекуване на онкологични заболявания . Незаминем източник на витамините В1 и Е – силен антиоксидант, който намалява риска от атеросклероза.

Разтворимите влакнините в състава на царевицата способстват за намаляване на холестерола. За хората които се опитват да свалят килограми, винаги е добре да присъстват в менюто, храни богати на влакнини. Тъй като те придават на храната обем, и засищат за по дълго време.

Тиамин – витамин от група В превръща храната в енергия. Тиаминът е изключително важен за нормалното функциониране на нервната система.

Фолат – витамин от групата В предпазва зародишите от вродени дефекти на невралната тръба и намалява риска от сърдечносъдови заболявания и рак (Една чаена чаша царевични зърна съдържа 51 мкг фолат).

Царевицата е изключително богата на лутеин – каротиноид, който предотвратява някои очни заболявания, например възрастовообусловената макуларна дегенерация – един от основните виновници за слепота при хора в напреднала възраст.

Царевицата съдържа голямо количество калий, който е необходим за нормалната работа на сърцето и кръвоносните съдове. Фосфорът в състава и необходим за костната тъкан и нервната система . Затова тя е полезна при депресии и при неврози.

Полезен лечебен продукт е и царевичното масло, особено ако е приготвено от царевични зародиши. В него се съдържа много от витамин Е, които забавя стареенето. В козметиката широко се използват добавки от царевично масло. Има защитни свойства на кожата и подобрява еластичността и.

Основната лечебна ценност обаче е светлокафявата коса, която излиза от кочана. Фармацевтичните компании правят от тях ефективни лекарства наричани „царевична коса”. Продава се в аптеките, но може да се употребява и без лекарско предписание – пресни и изсушени. Има кръвоспиращо действие, затова е много подходяща при жени които имат обилни месечни кръвотечения. Способност за намаляване на кръвната захар, тя може да се приема от диабетици.