Здраве

Всичко за ехинацеята

ехинацеяОт древни времена ехинацеята се използва в индианската традиционната медицина. Това растение е широко прието и употребявано в Новия свят в началото на 17-ти век. Но след откриването на антибиотиците е било забравено за дълго, докато днес преживява истински ренесанс във фармакологията и медицината.

Какво е ехинацея?

Ехинацеята е растение с пурпурни цветове, наподобяващи тези на маргаритката. Тя расте в дивите и незаселени части на Северна Америка, но също така е култивирана в Европа. Индианците са я използвали, за да лекуват ухапванията от отровни змии. Първите пристигнали европейци на континента са се опитвали да лекуват почти всички заболявания с нея.

Съществуват 9 вида ехинацея, от които само 3 (Echinacea angustifolia, E. Pallida и E. Purpurea) имат лековити характеристики и се използват в медицината. По света са разпространени различни подходи при отглеждането на растението. Някои използват корените, други – листата или цветовете, от което се получават и различни продукти, достигащи до пазара.

Ехинацеята съдържа повече от 100 активни компонента, поради което е една от най-използваните сред медицинските растения. Нейната популярност се разпространява все повече и поради разпространението на антибиотичната резистетност, което принуждава учените да търсят тяхна алтернатива.

Нейното действие в организма.

Ехинацеята, особено нейният корен, съдържа много специфични съставки: такива са алкамидите, азотни субстанции, които в началото имат леко загряващ ефект, след което пикантен, а накрая действат като локален анестетик; друга отличителна съставка са ехиноцидите, които имат силно горчив вкус; флавоидите – летливо есенциално масло; и накрая, полизахариди, които имат силно действие върху имунните процеси.

Различни изследвания са показали, че възможностите на ехинацеята да стимулира продукцията на нови клетки в имунната система, играе важна роля в борбата срещу инфекциите. Също така това растение може да повиши секрецията на клетъчен интерлевкин и интерферон – вещества, които спират вирусната репродукция. За съжалението нейното действие е краткотрайно и трябва да се приема доста често, на интервали до 2 часа.

Ехинацеята съдържа естествени антибиотици способни да спрат множество инфекции и да подпомогнат елиминирането на бактерии, вируси, гъбички и други вредни микроорганизми. Също така може да се приема и заради възможностите й да предотвратява образуването на кожни лезии причинени от свободните радикали и дълготрайното й излага на слънце.

Превантивно действие

Ехинацеята се използва  за предотвратяването на двете най-разпространени вирусни заболявания  – простудата и грипа.  Нейното приложение е много ефикасно при появата на първи симптоми на заболяването. Изследване проведено върху хора с крехко здраве показа, че приемът на ехинацея в продължение на 8 седмици намалява заболяемостта с 35% в сравнение с приемащите плацебо.

Други изследвания доказват, че прилагането на ехинацея при появата на първите симптоми на заболяването, потискат развитието на симптомите и намаляват неговата продължителност. Също така, в друго изследване проведено върху 160 възрастни с остра инфекции на дихателните пътища, се доказва, че всекидневният прием на 900 мг. екстракт от ехинацея намалява продължителността на заболяването средно до 9.8 дни за бактериалните инфекции и с 9.1 дни за вирусните инфекции, докато при приемащите плацебо продължителността продължавала 13 дни.

Положителни действия

Ефикасността на ехинацеята се разпростира и върху не толкова често срещани заболявания като млечницата, инфекции на пикочните пътища и ушни инфекции. Също така понякога се използват за лекуването на стрептококови и стафилококови инфекции, както и тези с херпесов произход (обикновен и генитален херпес, както и херпес зостер), също така бронхит и синузит.

Ефикасността в случай на хронична умора е в процес на изследване, където за сега няма категорични резултати. От друга страна обаче се знае със сигурност, че течната форма на ехинацеята е особено подходяща за лекуване на кожни лезии, язви и други проблеми. Накрая трябва да се отбележи, че разреден екстракт от ехинацея се използва за гаргара за облекчаване на гърлото при възпаления и ангина.

Как се приема?

Ехинацеята е налична на пазара под множество форми. Най-разпространените са екстрактът от ехинацея и таблетната форма, която се приготвя от пулверизиран корен. За облекчаване на инфекции се препоръчва прием между 400 мг и 800 мг екстракт на ден разделен на 3 приема.  За подсилване на имунната система, особено при хора със склонност да се разболяват лесно или такива с хронични заболявания, се препоръчват същите дози, но приемани до 8 седмици.

Съвети за употреба

Препоръчително е ехинацеята да се приема между храненията.

Възможни странични ефекти

При приемът на ехинацея в препоръчителните дози не са познати никакви странични ефекти. Съществува известен риск от реакция при прием от хора със силни алергии към цветя от рода на маргаритките. Ако след прием усетите задух и трудност в дишането, веднага потърсете медицинска помощ.

Как да изберем?

Ако купувате ехинацея под формата на таблетки се уверете, че те съдържат поне 3.5% ехинакоциди. Ако можете да тествате течната форма на ехинацеята, капнете капка върху езика си, ако усетите парене или изтръпване може да сте сигурни, че качеството на продукта е отлично.