Здраве

Защо децата ни затлъстяват?

Защо децата ни затлъстяват?Предприеми някои превантивни мерки

Днес проблемът за надномерното тегло при децата е изключително наболял. Затлъстяването в детска възраст не трябва да се подминава с лека ръка – то предизвиква опасни болести и отключва заболявания, които могат да се развият в по-напреднала възраст. Освен това, надебеляването при тийнейджърите влияе и върху развитието на психиката, децата развиват различни форми на депресия, като най-лошата е да посегнат на живота си, защото се чувстват отхвърлени от децата около тях.

Самооценката ни се формира още от детска възраст и, ако ние сме свикнали да сме подтиснати заради подигравките на другите, то това неминуемо ще нанесе непоправими щети на самочувствието ни като зрял индивид, независимо от това, че вече сме слаби и изглеждаме добре. Затова мили родители, не допускайте детето ви да страда от затлъстяване. Основните причини за това са храната и недостатъчната физическа активност. Ще ти дадем няколко съвета за превантивни мерки срещу детското затлъстяване.

В българския модел на хранене преобладават мазнините, белтъците с ниска биологична стойност, зърнените храни и хлябът. За да бъде пълноценно детското меню обаче, трябва да присъстват още куп храни като риба, качествено месо, яйца, мляко, плодове и зеленчуци. Млякото например, днес се заменя от газирани напитки и псевдо натурални сокове, а месото от junk food, където има много мазнини и захари за сметка на ниската хранителна стойност. Основно правило за здравословно детско меню е приемът на минимум 200 гр. сезонни плодове и зеленчуци дневно.

За да не затлъстее детето ти, не купувай бял хляб, а само тестени изделия от пълнозърнесто брашно. При белия хляб 40% от обвивката и зародиша на зърното са изхвърлени, а точно те доставят на организма нужните минерали, фибри, белтъци и мазнини.

Съчетай здравословното хранене със спорта. Нека детето ти тренира нещо, което ще му е интересно и, което освен че ще поддържа физическата му форма, ще възпита у него чувство за отговорност, воля и дисциплина.

Добре е да знаеш. че трябва да предпазваш детето си от затлъстяване, още докато то е в корема ти. Не трябва да ядеш за двама и през първите 6 месеца не бива да наддаваш с повече от 6 кг. За следващите 3 месеца е допустимо да напълнееш с още 6 кг. Ако една майка качи 20 или 30 кг по време на бременността си, съществува риск да роди бебе със свръхтегло.