Авто-Мото

5 потенциално опасни авто аксесоара

5 потенциално опасни авто аксесоараНа пазара има хиляди аксесоари и доработки за всеки автомобил. Част от тях са действително полезни, но други могат да бъдат дори опасни. Това са аксесоарите и частите, за които трябва добре да си помислим преди да добавим към автомобила си.

1. Вдигане на окачването. Не малко шофьори, особено на джипове, предпочитат да увеличат височината на окачването, за по-добър клиренс. Ако действително често предприемате офроуд пътешествия, тогава има смисъл, но ако просто искате малко по-впечатляващ вид на автомобила, помислете добре. Проучванията показват, че вдигане на окачването с около 7см. намалява спирачната ефективност с 25% и увеличава с 30% вероятността от преобръщане.

2. Цветни фарове за мъгла. Популярна модификация, която обаче повече вреди отколкото помага. Различните цветове се разпръскват по различен начин в условията на мъгла, което може да застраши останалите участници в движението. Придържайте се към фабричните фарове за мъгла.

3. Телевизор. Ниските цени на портативните телевизори ги правят примамлива добавка за всеки автомобилен интериор. Телевизията обаче има и дарбата значително да разсейва, което не е особено желателно, когато шофирате.

4. GPS навигация. Макар и полезна, тя лесно може да ви разсее заради поредното неясно указание или просто докато искате да видите картата. Най-добре е всички тези дейности да се извършват при спрял автомобил.

5. „Опушване” на фаровете и стоповете. Действително подобрява визията на доста автомобили, но и осезаемо намалява пропускливостта на светлината. Така останалите шофьори по-трудно ще виждат съответната сигнализация, което ще доведе до обърквания и до потенциални неприятни събития.