Авто-Мото

Как да свалим страничен прозорец на BMW 5 Серия E39

Как да свалим страничен прозорец на BMW 5 Серия E39За щастие това е процедура, която отнема съвсем малко време.

1. Препоръчително е да разкачите акумулатора, за да нямате проблеми със страничния еърбег от типа на неговото задействане директно в лицето ви.

2. Вземете отвертката от комплекта инструменти в багажника и свалете декоративното капаче в центъра на дръжката за отваряне на вратата. Развийте винта.

3. Затворете клапата на въздуховода на вратата. Ще видите още едно малко винтче, което трябва да развиете със звездата.

4. Обърнете отвертката с плоската й част и я подпъхнете под кората. На типично немски равни разстояния има разположени здрави пластмасови щипки, които трябва да разкачите. Препоръчително е да поставяте отвертката максимално близо до щипката, защото там е подсилено и хем ще я извадите по-лесно, хем няма да я счупите или да нараните кората.

5. След това трябва да освободите горната част на кората, която е подпъхната към лайсните. Това става с леко почукване от горната част.

6. Сега кората ще е разкачена от всякъде, но ще продължава да стои на вратата. Това е така, защото в центъра има метална щипка, която трябва да освободите. Хванете кората за дръжката и дърпайте в различни посоки, докато се откачи.

7. Не дърпайте рязко кората, след като сте я разкачили напълно, защото ще скъсате кабелите. Внимателно ги разкачете (може да ги снимате, за да не ги объркате после, макар че всеки е на различен конектор.

8. Разкачете страничния еърбег, развийте болтовете и го свалете. Направете същото и с говорителя.

9. Внимателно издърпайте изолацията, тя е само залепена и здрава, така че няма да я скъсате, ако сте търпеливи. Ще видите механизма за стъклото.

10. Сега трябва да закачите акумулатора обратно, защото част от винтовете са достъпни само, ако свалите стъклото надолу. Разбира се може да свалите прозореца и по-рано, стига да може да се мести. Ако не може, ще трябва да му помогнете, като пробвате да наместите жилото, което е най-вероятната причина за блокирането.

11. След като развиете болтовете, внимателно издърпайте стъклото през рамката.

12. Сега може да развиете и болтовете, които държат механизма и да го свалите от вратата и прегледате за повреди. След като ги отстраните, процедурата по сглобяване е обратна на разглобяването.