Авто-Мото

6 шофьорски навика, намаляващи разхода на гориво

6 шофьорски навика, намаляващи разхода на горивоРазходът на гориво се влияе от много фактори. Един от най-важните обаче си остава шофьорът и неговите навици. Дори най-дребните на пръв поглед практики, могат да имат осезаем ефект върху крайния разход на гориво.

1. Да започнем с очевидното – добре поддържаната кола използва горивото максимално ефективно. А добрата поддръжка е свързана най-вече с навика за това.

2. Вторият очевиден елемент е скоростта. Колкото по-бързо карате, толкова повече гориво хабите. Но това не е всичко.

3. Ако десният ви крак е „нестабилен”, това също влияе много на разхода. Какво ще рече „нестабилен крак”? Постоянното подаване и отнемане на „газ”, дори и в леки амплитуди. Старайте се да ускорявате плавно до желаната скорост и след това дръжте крака си максимално „закован” на място със стабилно и постоянно подаване на една и съща тяга.

4. Не подавайте газ по нанадолнище, а само дръжте колата на най-високата предавка.

5. Когато доближавате светофар, не подавайте излишна газ, а отпуснете педала и оставете колата да стигне до него по инерция. Ако няма трафик, дори може фазата на светофара да се смени преди да го доближите и така да си спестите спиране и потегляне, което освен подобрен комфорт, води и до подобрен разход.

6. Избягвайте да държите колата на празен ход дълго време. Намалете и ползването на климатика, особено когато става дума за кратки преходи.