Авто-Мото

Какво означават литровите означения на двигателите

Какво означават литровите означения на двигателите5-литров двигател, 2.4-литров агрегат – звучи впечатляващо, но какво всъщност означава? Противно на очакванията не символизира вместимостта на гориво.

Всъщност литровото означение на двигателите показва колко литра въздух може да поеме двигателят при два оборота т.е. при максимално изпълване на всички цилиндри. Например 3.5-литров двигател символизира, че може да се напълни с 3.5-литра въздух. Ако приемем, че става дума за 4-цилиндров двигател, с диаметър на буталото 10.1 см и 10 см. ход, чрез сложна формула става ясен точният обем на цилиндъра. Умножава се по 4 и се получава максималният обем на двигателя, който обикновено се закръглява за по-лесен маркетинг. Все пак е по-добре да се каже 1.4-литров двигател отколкото 1.396-литров двигател, нали така?

Литровата вместимост на двигателя позволява да се предположи и теоретичната максимална мощност, която е способен да постигне. Разбира се за реалното й постигане има още фактори от останалите елементи на двигателя и затова и до днес има уж мощни на теория двигатели, чието реално представяне обаче не отговаря на очакванията и обратното – малки двигатели, които изненадват с мощността си. Затова основното правило, че 10-литров двигател трябва да е 10 пъти по-мощен от еднолитров двигател при еднакви компоненти, невинаги важи.