Авто-Мото

7 устройства, които твърдят, че намаляват разхода на гориво

Добавки за горивоНа пазара има доста устройства, които твърдят, че ще ви спестят пари. Но доколко това е така? В повечето случаи твърденията им не отговарят на истината.

1. Устройства, променящи всмукването на въздух от двигателя. Те твърдят, че оптимизират горивната смес и така двигателят работи по-добре с по-малко гориво. На теория е така, но модерните двигатели са разработени с висока прецизност и внимание към всеки елемент. Така че променянето на въздушния поток и достъпа му до цилиндрите всъщност ще доведе до по-лоша работа и увеличен разход.

2. Йонизатори на гориво. На принципа йонизаторите на въздух, като твърдят, че разделят молекулите на горивото и така то изгаря по-ефективно и лесно. Инжекторите на модерните двигатели вършат подобна работа като разпръскват горивото. Йонизторът на практика не прави нищо, с което да подобрява това.

3. Специални свещи или устройства, подобряващи работата на свещите. Твърдят, че отдават по-добра искра и така горивото изгаря по-пълноценно. Модерните двигатели обаче се контролират от компютри, които могат да коригират тези неща и не се нуждаят от допълнителни устройства.

4. Впръскване на смес от вода и спирт в всмукателния колектор. Идеята е, че ще помогне за по-добрата и равномерна работа на двигателя. Напълно ненужно днес на фона на модерните двигатели и горива.

5. Магнити, които се поставят на горивопроводите. На принципа на йонизаторите, като уж трябва да разделят горивото на съставни елементи и това да помогне за ефективното изгаряне. Реално обаче трябват изключително силни магнити, за да имат дори минимален ефект върху горивото, а той няма да е достатъчен за каквито и да е промени.

6. Йонизатор на двигател. Ако случайно йонизаторът на гориво или магнитите не са помогнали, вземете си йонизатор за целия двигател. Това ще ви каже някой продавач. И пак ще ви излъже и ще ви вземе парите.

7. Добавките за гориво. Те са от полза, когато става дума за прочистване или подобряване на смазването на двигателя, но не и за подобряване на изгарянето на горивото. А и повечето горива разполагат с такива в готовите си смески така или иначе.