Авто-Мото

Как да проверим дали алтернаторът работи

Как да проверим дали алтернаторът работиКогато акумулаторът започне да дава проблеми, често първо той попада на прицел. Но в действителност е възможно проблемите да се зараждат заради алтернатора, който не зарежда добре акумулатора. Ако това е така, то той не получава достатъчно заряд и се изтощава твърде бързо. Проверката за изправност на алтернатора е сравнително проста. Нуждаете се само от мултицет.

1. Вдигнете капака и локализирайте алтернатора. Ще има ролка с ремък.

2. Натиснете ремъка с пръст с средата на дължината му т.е. сравнително далеч от ролките. Ако потъне с повече от 2-3 см. е хлабав и ще трябва да го затегнете. Това може да е достатъчен проблем за непълноценна работа на алтернатора.

3. Прегледайте ремъка и за прекомерно износване или пукнатини. Ако има такива ще трябва да го смените.

4. Настройте мултицета на 20V. Допрете червения кабел на положителния полюс на акумулатора, а черния кабел – на отрицателния. Измерването на изключен двигател ще ви покаже дали акумулаторът задържа заряд, а и ще ви даде добра начална точка за самия тест.

5. Сега запалете двигателя и отново проверете показанията на мултицета. Ако са сходни с теста на изключен двигател, или по-високи, значи алтернаторът работи. Ако са по-ниски – алтернаторът не работи коректно.

6. Средните показания на мултицета трябва да са около 12V. Ако са 10V или по-малко акумулаторът е пред изтощаване.