Авто-Мото

Как работи KERS системата при болидите от Formula 1

KERS системата при болидите от Formula 1Системата за използване на кинетичната енергия (по-известна като KERS) имаше доста труден старт. Тя се появи още през сезон 2009, но само няколко отбора се възползваха от нея поради високата си цена и все още непостоянни и незадоволяващи резултати. През 2010г. системата не се използваше от нито един отбор по силата на тяхно общо споразумение. От този сезон обаче тя е налична във всички болиди. Как работи тя?

Принцип на работа

Основната цел на KERS е да „улови” кинетичната енергия, която по традиция се разпръсква и губи например при спиране. Системата „улавя” тази енергия по време на спиране и я конвертира в електричество, което съхранява в акумулатори. Когато пилотът натисне бутона за активиране на KERS, тази енергия се използва за даване на допълнителна мощност на болида.

Как работи на практика

Когато пилотът натисне спирачките на болида, специално устройство, наричано KERS Unit, на базата на електромотор, се завърта и генерира електричество. То се изпраща от контролиращ елемент до акумулаторите, които се намират под седалката на пилота. Разположени са там с цел да се запази балансът на теглото на болида. Акумулаторите и цялата система се охлаждат от специална течност, която има и изолиращи способности. Когато пилотът натисне KERS бутона на волана, енергията от акумулаторите се изпраща обратно до електромотора, който този път я предава на двигателя и увеличава мощността му с около 80 к.с. в продължителност на 6.67 секунди от всяка обиколка.