Бременност

9 начина да и помогнете да забременее! За бъдещи татковци

таткоСъс сигурност сте срещали мъже, които се ровят в книги със съвети за забременяване, бременност и други. Такива, които се запасяват с правилните витамини и минерали, избягват наранявания и ситуации, които могат да навредят на бебето или на плодовитостта им. Такова поведението от страна на мъжете, трябва да бъде по – често срещано, казва Ф. Коул, специалист и директор на Ст. Луис детска болница в Мисури.

Когато една двойка се опитва да забременее, главно вниманието е насочено върху жената. Коул казва, че мъжете съставляват половината от връзката и препоръчва на мъжката част този списък какво може да правят, за да осигурят здравословна среда преди да пристъпят към бебеправенето.

Посещение при Вашия лекар

Срещнете се с вашия лекар, особено ако имате хронично заболяване, за да ви предпише някакви лекарства, ако имате проблеми с ерекцията, еякулацията или загуба на либидо.

Добре е, да преминете през няколко изследвания и прегледи.

Ето някои от вероятните неща, които ще се вземат в предвид:

• варикоцеле – разширени вени на скротума (кожата, покриваща тестисите). Варикоцеле се получава и когато тестисите не се охлаждат нормално. Лекарите смятат, че може да доведе до деформации или по-малко мобилни сперматозоиди. Въпреки че, варикоцеле обикновено не е чак толкова опасно, и никой не знае как точно то се свързва с безплодието. 40 процента от мъжете с репродуктивни проблеми също имат варикоцеле. Състоянието е лечимо, така че се консултирайте с Вашия лекар за опциите.

• Полово предавани инфекции (ППИ), които могат да причинят безплодие при мъже. Вашият лекар може да ви прегледа и ще ви даде правилно лечение, ако е необходимо.

• простатит (възпаление на простатата) или паротит (който може да доведе до подути тестиси) може и да доведе до безплодие.След прегледа вашият лекар, може да ви насочи към уролог или специалист по инфертилитет, ако имате нужда от допълнителни изследвания или лечения.

Нека Вашия лекар знае за всичко, което приемате, независимо дали е предписано или без рецепта. Някои лекарства могат да повлияят на качеството и / или количеството на спермата и да предизвикат проблеми с репродуктивната система. Такива лекарства включват:

• Всички стероиди и хормони, по-специално тестостерон
• Някои лекарства за високо кръвно налягане
• Някои антибиотици
• Някои лекарства, използвани за лечение на заболявания като гъбични инфекции, язвен колит, болест на Крон, пептични язви и епилепсия.

В повечето случаи нещата са обратими след като се прекратят лекарствата. Говорете с Вашия лекар за плановете си да станете баща и да разберете дали можете спокойно да превключите към други медикаменти.

Анаболните стероиди, които културистите използват за заякване са добре проучени и доказателствата показват, че могат да намалят броя на сперматозоидите и да смалят тестисите. Въпреки че, билките и хранителните добавки могат да изглеждат безобидни, Вашият лекар е най – правилния човек, който да реши дали те могат да ви попречат на способността да станете баща.

Накрая се посъветвайте с Вашия лекар за всички опасности, на които може да бъдете изложени на въздействието по време на работа или на друго място. Излагането на пестициди, тежки метали и органични разтворители, например, може да се отрази на качеството и количеството на сперматозоидите ви.

Запознайте се с вашите медицински корени

Най-важното нещо е да разберете дали някой в ​​семейството ви има генетично или хромозомно нарушение, като например синдрома на Даун, сърповидно-клетъчна анемия, кистозна фиброза, Tay-Sachs заболяване, или нарушения в кръвосъсирването.

Важно е също да се отбележи, че някои състояния са свързани с етническата принадлежност. Например, Tay-Sachs е често срещана сред ашкеназите и френските канадци и сърповидно – клетъчната анемия се появява по-често сред афро-американците, отколкото при други етнически групи.

Със сигурност е добре да разберете дали някои от вашите роднини имат умствено увреждане или други забавяния в развитието или ако те са родени с анатомичен вроден дефект, като сърдечен или дефект на невралната тръба. Вашият партньор ще трябва да предостави тази информация в първия си преглед след зачеването или пренатални посещения. Вашите отговори могат да ви помогнат дали се препоръчват някакви конкретни пренатални тестове.

Вие и вашият партньор може да помислите за генетична консултация. Този тип консултация може да ви помогне да разберете рисковете, на които може да сте изложени още преди бременността.

Запасете вашия хладилник със здравословни храни

Ако си мислите, че може да продължите с яденето на нездравословни храни, като пържени картофи и бургери, докато партньорът ви е предпочел печено пиле и зеленчуци на пара, помислете отново. Ще бъде по-лесно за нея, ако следвате същия здравословен начин на живот, спермата ви също ще бъде по- фертилна.

Някои изследвания показват, че някои антиоксиданти като витамини С и Е, могат да увеличат броя на сперматозоидите и подвижността им. Но преди да посегнете към добавките, се консултирайте с Вашия лекар. Твърде много витамин C и E, могат да увредят ДНК – то на спермата ви.

Американското дружество по репродуктивна медицина казва, че една здравословна диета, богата на плодове и зеленчуци, заедно с мултивитамини, може да подобри качеството на спермата. Качествени протеини, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти, също може да помогнат за подобряване здравето на спермата.

Здравословна диета може да ви помогне да поддържате също и здравословно тегло. Наднорменото тегло е свързано с понижаване на тестостерона, лошо качество на спермата и намалява фертилитета. Едно проучване е установило, че шансовете ви за безплодие са се увеличили с 10 на сто за всеки 10 кг излишно тегло.

Ако имате въпроси за вашата диета, консултирайте се с вашия лекар или диетолог.

Кажете не на партитата

Както вие се отървахте от партитата, така трябва да постъпи и вашия партньор. Същото важи и за мъжете, казва Коул. Сперматозоидите са също толкова засегнати от цигарите, алкохола и наркотиците, колкото и яйцеклетките на жената.

Изследванията показват, че това неприятно трио, може да намали броя на сперматозоидите и да забави тяхната подвижност. Това означава, че трябва напълно да изрежете ободряващите наркотици (като марихуана и кокаин), да ограничите алкохола и да се откажете от пушенето, преди да започнете да се опитвате да правите бебе.

Разкарване на лошите навици сега, може да помогне на семейството ви по-късно. Пасивното пушене е не само опасно за вашата партньорка, но също е опасно за вашето дете – както в утробата, така и след раждането. Дори дъвченето на тютюн е свързано с лошата функция на сперматозоидите.

Проверка на работното място и дома ви за опасности

Други скрити опасности за сперматозоидите ви могат да се крият в работната среда.Редовното излагане на пестициди и други химикали, като например органични разтворители, които често се срещат в химическото чистене и авто магазините, също могат да променят състава на спермата, което води до вродени дефекти и преждевременно раждане.

Отнема три месеца на сперматозоидите да се развиват и да са напълно развити . Ограничете излагането на тези химикали най-малко три месеца преди вие и вашия партньор да стартирате опитите за зачеване. Посъветвайте се с Вашия работодател за копие на Информационния лист за безопасност, който в детайли описва всяка химична експозиция, която имате по време на работа.

Някои от хобитата ви могат да ви изложат на разяждащи химикали. Пребоядисване на мебели, ремонт на автомобила, боядисване, изграждане на модели ( леене на пластмаса и други) или всяка друга дейност, в която се използват субстанции за премахване на бои, обезмаслители или лепила и бои, може да ви изложи на опасност.

По същия начин, производството на керамика, стъкло и / или стъклописи, стрелба, почистване на оръжие, може да ви изложи на контакт с други тежки метали. Това не значи, че трябва да се откажете от всичките си хобита и да се заемате с плетене. Просто се консултирате с вашия лекар, за да видите какво е вашето ниво на риск.

Купи си боксерки

Все още има дебат между боксерките и слиповете . Някои казват, че тестисите може да се прегряват в слиповете, което потиска производството на сперматозоиди. Други казват, че наистина не е проблем, освен ако вече броя на сперматозоидите е повод за загриженост.

Коул посочва, че носенето боксерки може потенциално да ви даде предимство пред слиповете. Това е доста проста корекция на вашия гардероб, която може да ускори нещата.

Стой далеч от горещата вана

Не използвайте горещи вани, сауни или други загряващи процедури за период от три месеца, преди да се опитвате да правете бебе. Загряването убива сперматозоидите. И тъй като това може да отнеме толкова дълго за сперматозоидите да регенерират, прекарването дълго време в хидромасажната вана през януари означава, че вие може да бъдете по – фертилен през април, защото през това време ще съзреят сперматозоидите след излагане на топлина.

Тестисите функционират най-добре, когато се „пазят” на хладно: Всички знаем, че тестисите са с по – ниска температура от тази на тялото.

Внимавайте с колоезденето!

Велосипедистите, особено, онези които стоят на твърдата седалка на мотоциклета или колелото дълги часове, може да доведе до по – нисък обем на спермата, намаляване броя на сперматозоидите и ограничаване на подвижността им. За страстните колоездачи, които прекарват повече от 2 часа на ден, 6 дни в седмицата на седлото, трябва да вземат това под внимание. Каквато и да е езда, дори конна, може да увреди скротума и тестисите, което потенциално води до безплодие.

Нещо повече, облечени в байк шорти с часове, може да убие сперматозоидите, толкова ефективно, колкото накисване в гореща вана. Скроталната област ще стане гореща и потна върху седалката на мотора или колелото, и може да доведе до по-нисък брой на сперматозоидите при запалените колоездачи. Тестисите са извън тялото и си има причина – те се нуждаят от по-хладна среда, за да функционират правилно.

Ако си запален любител, ограничи времето си на седалката. Носете по – широки, а не прилепнали панталони и се разположете на най-меката част на седалката или си вземете по – мека седалка.

Отпуснете се

Въпреки че бебеправенето е диво и вълнуващо, то също може да бъде стресиращо, особено ако зачеването отнема няколко месеца. Отделете време да се отпуснете и да поплувате, да се разхождате и релаксирате. Изследванията не са заключили, че тези дейности ще повишат вашата плодовитост , но те със сигурност ще направят процеса по-приятен, казва психологът Alice Domar, асистент професор по акушерство, гинекология и репродуктивна биология в Harvard Medical School.