Витамини и минерали

ALA – киселина

ALA - киселинаСвободни радикали! Това звучи като нещо, което се раздава на протестните митинги. Много актуална тема в момента. Но тук ще обсъдим не до там застъпвана тема.

Свободните радикали увреждат ДНК и способстват разпространението на болести. Те са „ клетки“ с несдвоени електрони, които атакуват други молекули, за да постигнат стабилност, увреждайки ДНК на тези молекули.

Въведете антиоксиданти! Използват се за защита на организма, борят се със свободните радикали, с уврежданията и мутациите на клетките, които водят до хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания, Паркинсон и болестта на Алцхаймер. Един от антиоксидантите в днешната статия ще заеме главно място на бойната сцена – Alpha Lipoic Acid ( ALA ) – позната още като тиоктова киселина.

ALA се произвежда естествено в организма, както и се абсорбира от някои храни, които консумираме – червено месо, спанак, картофи, моркови, цвекло, броколи и дрожди.

В продължение на 20год., ALA е била използвана за лечение на проблеми с черния дроб, хепатит, инсулт, съдови заболявания, ишиас, подпомагане на лечението на HIV, рак, диабет, катаракта, глаукома, множествена склероза, синдром на Алцхаймер. Някои лекари смятат, че ALA дори може да помогне за забавяне процесите на стареене.

ALA е добавка, а не лекарство!

Искам да ви посоча някои от изследванията около ALA и как този антиоксидант „действа“ в нашия организъм – ползите от него, страничните ефекти като загуба на тегло и периферна невропатия ( изтръпване на ръцете и краката ).

Първо нека да разузнаем, как ALA действа в организма ни. ALA е мастна киселина, абсорбира се от храната, която ядем. Когато се свързва с определени протеини, ALA играе важна роля в обмяната на веществата, а именно в цикъла на Кребс – основният процес на организма за превръщане на въглехидратите в енергия. За разлика от други анти-оксиданти ALA е водо и мастно разтворима, което дава възможност да „работи“ за цялото тяло. Ето защо може да се намери в различни концентрации и из всички мускули и вътрешни органи.

Нашите тела обикновено произвеждат достатъчно ALA като „създател“ на енергия, но когато има излишък в организма ни, ALA не се свързва с протеините, а действа като антиоксидант. Когато е в това „свободно състояние“, ALA деактивира голямо разнообразие от свободни радикали. Също и ренегерира други антиоксиданти като витамин С, Е, за да се пребори с повече свободни радикали.

Тъй като произвеждаме по – малко ALA, когато остаряваме, някои изследователи са на мнение, че добавката може да помогне за забавяне процесите на стареене. ALA в съчетание с ацетил-L-Карнитин, са изтъкнати като анти-стареещи добавки за жизненост и енергия.

Дозиране:

Прилага се в дози между 30 до 100 мг. Може да закупите ALA таблетки или капсули онлайн или да си ги набавите от магазините за здравословни храни и дори в някои аптеки. Препоръчително е ALA да се приема на празен стомах. Никой не е установил досега ефективна доза, така че трябва да се консултирате с вашия лекар преди да я добавите в дневния си режим.

Предимства:

Факт е, че много от ползите за здравето предписвани на ALA добавките, се основават на лабораторни тестове върху животни. Ранни изследвания върху животни показват, че ALA може да помогне за лечението на болестта Алцхаймер и други заболявания, които засягат нервната система ( източник Ларсен ).

Други изследвания пък твърдят, че комбинация от антиоксиданти (включително ALA ) помагат на пациенти с рак да възвърнат апетита и теглото си. По-ранните лабораторни експерименти показват, че може да помогне за самоунищожението на раковите клетки, но не е известно дали същият ефект може да бъде повторен при животни или хора.

Следващите са изучавали ALA, като възможно лечение за намаляване на страничните ефекти на лъче и химио терапиите.

Друга потенциална полза на ALA е лечението на диабет. Въпреки че, някои проучвания са установили, че ALA има положителен ефект върху инсулиновата чувствителност, диабетна невропатия, глюкозната обмяна и други, са необходими повече изследвания, за да се определи дали ALA предоставя значителни ползи за диабет ТИП 2 и усложненията от него.

ALA също може да намали натрупването на плака в артериите. Друго откритие е ползите й при лечение на сърдечно – автономна невропатия – състояние характеризиращо се с нередовен сърдечен ритъм.

Има сведения, че ALA може да има ползи за здравето във връзка с катаракта, припадъци, увреждане на бъбреците и черния дроб, но са необходими допълнителни изследвания преди каквито и да е категорични заключения. В допълнение ALA, като почти всяка друга добавка, не е без странични ефекти.

Странични ефекти:

Изследванията показват, че пациенти могат да приемат около 300 до 600мг. ALA на ден, без кой знае колко странични ефекти – кожни обриви, болки в стомаха, гадене, диария и повръщане. На децата не се препоръчва да приемат ALA. Бременните и кърмещи жени трябва да се консултират с лекар преди да го приемат.

Диабетиците, които приемат ALA трябва да следят нивата на кръвната си захар много внимателно, тъй като добавката може да намали нивото на кръвната захар.

ALA също може да понижи хормоните на щитовидната жлеза. Хормоналните нива трябва да се слядят внимателно от тези, които приемат тиреоидни хормони и ALA добавки.

Има и опасения, че ALA може да попречи на лъчелечението или химиотерапията като ги прави по – малко ефективни.

За разлика от лекарствата с рецепта, добавки като ALA не е нужно да бъдат одобрени от FDA преди да бъдат пуснати на пазара. Те не са тествани за техните неблагоприятни последици при приема им с други лекарства. През 2005год., почти 24 000 оплаквания свързани с добавки са регистрирани в американските центрове за контрол на отравянията.

Ето защо винаги е добре да се консултирате с вашия лекуващ лекар преди да вземете каквото и да е било билково или друг вид лекарство или добавка.

Предложение : Може да използвате други антиоксиданти в борбата със свободните радикали – витамин С, Е, коензим Q10 и други.

ALA за отслабване:

Ако имате плъх с наднормено тегло, ALA може да го отърве от излишните килограми, тъй като добавката ще му осигури чувство на ситост. За сега добавката е тествана единствено върху лабораторни плъхчета. Но ако сте човек и искате да отслабнете за бикини сезона, по-добре е да продължите със своята диета и физически упражнения! До този момент ALA няма доказано въздействие върху човешкото тяло като средство за отслабване.

Последни проучвания показват, че ALA може да регулира метаболизма и метаболизма на мазнините в черния дроб. За съжаление обаче тези констатации се основават единствено на лабораторни експерименти с черен дроб на плъх.

Няма индикации същите резултати да се проявят и при хора.

В следващото проучване, проведено в Университета в Улсан, Колеж по медицина в Сеул/ Корея, се е установило, че ALA намалява активността на „ сензорите за гориво“ при плъховете, което води до значително намаляване на апетита при гризачите и изразходване на повече енергия. Резултатът е загуба на тегло.

В крайна сметка са необходими повече изследвания, изцяло направени върху хора, по отношение използването на ALA като средство за отслабване. Добавката е добре да се използва изключително внимателно, което касае и прима на други добавки и лекарства. И все пак, ако сте решили да включите ALA или каквато и да е друга добавка в диетата си, не забравяйте да споделите това с вашия лекар!