Здраве

Аминокиселини и спорт – защо са толкова свързани?

аминокиселини и хранителни добавкиАко изобщо не се занимавате със спорт или спортувате просто за здраве и тонус, вероятно изобщо не се вълнувате от въпроса трябва ли или не да приемате аминокиселини. Ако обаче, спортувате на професионално или на много високо любителско ниво, със сигурност знаете, че аминокиселините под формата на хранителни добавки ще подпомогнат не само спортните ви резултати, но и ще подобрят цялостното ви здравословно състояние.

Каква е ролята на аминокиселините в спорта?

За нормалната функция на човешкия организъм са нужни общо около 20 аминокиселини. Осем от тях са незаменими, т.е. тялото ни не ги произвежда и за да ги получи, ние трябва да ги приемаме под формата на храни, които ги съдържат или като хранителни добавки. Недостигът на която и да е аминокиселина може да се отрази неблагоприятно на цялото тяло. Нервната система, храносмилането, сърдечната дейност, либидото, кожата и костите – всички те зависят изцяло от аминокиселините.

При хората, които не се занимават активно със спорт рядко се забелязва аминокиселинен дефицит, освен ако не страдат от заболяване, което го причинява. За усилено спортуващите, обаче и най-вече за тези, насочени към силовите дисциплини недостигът е факт и приемът на аминокиселини под формата на добавки е неизбежен.

Аминокиселините са съставна единица на протеина. Те представляват основният компонент на белтъка, а белтъкът изгражда голяма част от нашите клетки, в това число тъканните и мускулните клетки. Когато спортуваме разходът на белтък и съответно на аминокиселини се повишава драстично и при една продължителна и тежка тренировка лесно може да се изгуби целият аминокиселинен запас в организма. Най-големи са загубите в мускулната тъкан, на което се дължи и мускулният разпад, познат още като катаболизъм.

Анаболни и антикатаболни свойства на аминокиселините

Анаболен ефект имаме при активно делене на мускулните клетки, т.е. при нарастване на мускулната маса. Катаболният процес е този, при който ефектът е обратен – мускулната тъкан се губи, вместо да се изгражда. Всеки спортист и най-вече запалените бодибилдъри тренират главно, за да увеличат мускулната си маса.

По време на самите тренировки разходът на протеин се повишава, а това е сериозна предпоставка за възникване на катаболни процеси, които могат да се избегнат само с прием на високи дози протеин или още по-добре – на подходящите аминокиселини.

Сред незаменимите аминокиселини има една специална група, наречена верижно разклонени аминокиселини или BCAA. При тях анаболните и антикатаболните свойства са най-силно застъпени и често ще видите тежкоатлетите да ги приемат непосредствено след тренировка, самостоятелно или в комбинация с протеинов шейк. Аминокиселините с разклонена верига са най-добрият природен анабол и при това – напълно безвреден за тялото.

Тези, които тренират за да поддържат тялото си в добра форма или се занимават професионално с дисциплини, изискващи повече енергия и издържливост, отколкото мускулна маса, не винаги приемат BCAA. За тях по-удачен избор са комплексните аминокиселини, съдържащи целия аминокиселинен профил, включително и трите разклонено верижни – левцин, изолевцин и валин, но в по-малки количества.

На кои органи и функции оказват влияние аминокиселините?

Всяка аминокиселина или група аминокиселини има специфично въздействие върху определен орган или система в човешкото тяло. Познавайки тези свойства на аминокиселините, на спортистите е много по-лесно да се насочат към подходящия суплемент, чрез който да постигнат бързо желаните резултати и в същото време да запазят добрата функция на органите в своето тяло.

Някои от аминокиселините като аргинин и Л-аланин имат ключова енергизираща роля. Те се грижат за получаване на енергия от глюкозата и за азотната детоксикация, като същевременно стимулират синтеза на растежен хормон, който има огромно значение за мускулния растеж и възстановяването. Холинът и цистеинът имат свойството да подпомагат изгарянето на мазнините, докато глутаминът и хистидинът се грижат за нормалната функция на имунната система.

Спорт, без прием на аминокиселини е практически невъзможен, защото организмът, подложен на огромния физически стрес, какъвто се явяват тренировките е сериозно застрашен от недостиг на една или цяла група аминокиселини, което неизменно ще се отрази на работата на орган или система в човешкото тяло. Храната е най-добрият източник на незаменими аминокиселини, но за съжаление количествата, които можем да приемем по този начин са крайно недостатъчни. Тук идва ролята на аминокиселините като добавки и пряката им връзка със спорта.