Здраве

Тренировки за прасци

Тренировки за прасциОсвен че са от най- пренебрегваните групи, прасците обикновено са и мускули, тренировката на които в повечето случаи е погрешна. Мнозина казват, че са ограничени от генетиката, но я използват като извинение.

Проблемите с лошо развитите прасци обикновено са извън генетиката и са причинени от неправилно изпълнение, твърде малки тежести, претрениране, твърде много повторения, работа върху тях отгоре- отгоре в края на тренировката на друга мускулна група и недостатъчна психическа интензивност.

Едни казват, че трябва да работите върху тях с много повторения, други твърдят, че тренировка с малко повторения и ниско ниво при тях работи най- добре. Опитът ми сочи, че за шамар върху заспалите мускули двудневният подход – един ден с високо ниво и малки тежести и друг с ниско ниво и големи тежести, работи най- добре.

Най- важното е, че този подход работи при всеки, без значение от ръста. Номерът е да усетите как работи мускулът в пълната амплитуда на повторението. Наблегнете на около 4 секунди в негативната част на повторението и 2 секунди в позитивната част. В горната част на всяко повторение задържате контракцията за цяла секунда, а в долно положение прасецът трябва да е напълно разтегнат.

Препоръчвам стречинг и между сериите така че или да правите упражнение за тях, или да ги подлагате нон- стоп на разтягане – през цялата тренировка. Повторенията помпят кръв в тях, стречингът удължава мускула и през цялото това време паренето е толкова интензивно, че прасците няма как да не растат.