Кухните по света

Кухнята в Абруцо и Молизе – Италия

Кухнята в Абруцо и Молизе - ИталияПаста, месо и зеленчуци са в центъра на кулинарията на Абруцо и Молизе. Типични са – pepperoncini (люти чушлета, наречени още малки дяволчета), centerbe („100-те билки“, силен 72% пикантен алкохол, употребяван от месните жители), genziana (друг вид ликьор – от корените на тинтява).

Агнешките ястия са често срещани и типични за Абруцо и Молизе, поради дългата история на овчари в района. Агнешкото  често се среща в паста и тестени изделия.

Гъбите (диви гъби), розмаринът и чесънът, са много широко използвани. Най-известното ястие в Абруцо е arrosticini (агнешко на шиш, приготвено на жар). В провинция Терамо, известните местни специалитети, включват: супа Virtu (от бобови растения, зеленчуци и свинско месо), timballo (тестени листа, пълнени с месо, зеленчуци или ориз).

Montepulciano d’Abruzzo е значимо, местно червено вино.

Най-емблематичното ястие за Молизе е cavatelli (вид паста, приличаща на миниатюрни мидени черупки), maccheroni (паста, направена от брашно, грис и вода, често сервирана с месо, броколи и гъби) и др.