Полезни храни

Куркума – лечебни свойства

 

Куркума Това е подправка с много деликатен вкус, която придава на кърито наситеният жълт цвят. През XIX век се използва от химиците, които са я използвали за оцветяване на хартията, а лекарите са я употребявали да обагрят с нея лечебните си отвари и помади. Подправката не се е използвала, като лечебно средство както я познаваме сега. Интересът от нея рязко се увеличава последните десетилетия. Куркумата представлява смлян на прах жълт корен от тропическо растение разпространено в Индия, подножието на Хималаите, Южен Китай, Япония и други страни в Азия. Многогодишно – тревисто растение от семейство Джинджифилови, което достига височина около 1 метър.

Полезните свойства на куркумата

Смята се, че Куркумата има широк кръг от ползи, а антиоксидантните му свойства предотвратяват сърдечно – съдови и ракови заболявания. В Куркумата се съдържат желязо, калций, фосфор, йод, витамин С, витамини от група В – В1, В2, В3. Счита се за прероден антибиотик. При употребата на куркума се повишава активността на стомаха и храносмилателния тракт. Известна е със свойствата си да прочиства кръвта и да подпомага организма след прекарани болести.

Някои твърдят, че спира кръвотечението и заздравява раните. При копривна треска и уртикария прибавянето на куркума в храната, подпомага отшумяването на това заболяване. Прилага се при възпаление на сливиците, при алергична астма, анемия, оказва положителен ефект при катаракта, възпаление на очите, отравяне на химикали и други. При акне се прилага под формата на маска.

Препоръчва се употребата и като съпровождащо лечение при отравяне с химикали и инсектициди. Има свойството ефективно да извежда токсините от организма. Твърди се че има анти – ракови свойства.

Кулинарни идеи. Използвайте куркума в къри, в задушени ястия и супи, маринати, зеленчукови туршии и подправки, сосове с кисело мляко.