Полезни храни

За и против кокосовото масло

кокосово маслоПочти всяка година излиза някоя нова храна чудо, за която всички вярват, че ще промени битката за красота. Независимо дали я ядете за нежна кожа (лициум), дъвчете я за здраво тяло (зеле) или я мажете обилно за по-мека кожа (олио от марула), знаете за какво говорим.

Днес ние сме луднали по кокосовото масло. Този плод, до горе пълен с добри мазнини и антиоксиданти, има множество здравни и козметични ползи, но подобно на всяко нещо, трябва да се използва по правилния начин за максимална полза. Ето и най-добрите начини да го включите в ежедневието си и няколко начина за неговата употреба.

Първо, не всички кокосови масла са едни и същи. Търсете органично необработено кокосово масло (т.нар. “extra virgin”), което не е рафинирано или хидрогенирано и не съдържа ГМО.

Правилно: Използвайте го като маска за коса. Тъй като химичната структура на кокосовото масло позволява проникването му в косъма (а не само да го обгръща като много други съставки за коса), то може да подобри силата и гъвкавостта на косата, което води до по-малко накъсване и цъфтене на краищата. Прилагайте го вечер, покрийте косата с шапка за баня и оставете да проникне добре в косъма. На следващата сутрин, измийте с шампоан и балсам, както правите обикновено.

Неправилно: Намокрете косата, докато все още не сте отмили маслото. На сутринта, когато сте готови да се къпете, сложете шампоан върху намазаната с кокосово масло коса, преди да я изплакнете с вода. Ако сложите шампоан, след като вече сте намокрили косата, тя ще си остане мазна, след като излезете от банята.

Правилно: Използвайте го като овлажнител за тяло. Вземете с лъжичка от необработеното кокосово масло, количество колкото една стотинка, и в този му вид го приложете веднага върху тялото си за незабавна, дълбока хидратация и ударна доза защитни антиоксиданти. Процедурата също е чудесна за омекотяване на кожичките около ноктите и за сухи, напукани пети.

Правилно: Добавете го към храната си. Кокосовото масло може да се използва за готвене като всяко друго масло, като то съдържа средни на дължина мастни киселини или триглицериди (МСТ), за които е доказано при проучвания, че повишават метаболизма на тялото и намаляват мазнините.

Неправилно: Използвайте го неограничено. Както при всички здравословни мазнини, умереността е ключът. Една супена лъжица масло ви добавя около 120 калории, така че можете да си представите, че ако го добавяте към храната, трябва да нагодите менюто си така, че да компенсирате приема на тези допълнителни калории.