Полезни храни

Черна боровинка – „Плодът на боговете”

Черна боровинкаРазпространена в цяла Европа и в част от Северна Америка, лечебните свойства на черната боровинка са известни още от античността. Малките и плодчета характерни с горчивият и кисел вкус са използвани като храна още от праисторически времена.

Ценните качества на черната боровинка се дължат главно на високото съдържание на флавоноидите в плодовете – антоциани и антоцианидини, които имат силни антиоксидантни свойства. Антоцианините в плодовете действат ползотворно върху кръвоносните съдове и укрепват капилярите, като същевременно намалят пропускливостта им.

Наличието на тези вещества в състава на черните боровинки, подобрява паметта координацията и баланса в нервната система и забавя процесите на стареене. Поддържат и правилното функциониране на клетките. Антоцианините заедно със съдържащия се витамин С действат заедно като противодействат на свободните радикали.

Черната боровинка е абсолютен лидер по съдържание на манган. Известен с това, че играе голяма роля в развитието на костите и е съществена част от много биохимични процеси които протичат в организма ни.

Оцветяването на зъбите и езика при консумиране в лилаво, също са резултат от веществата в боровинките – антоцианините. Те имат антидиабетни свойства и са много полезни за сърцето. Предпазват от атеросклероза и подобряват кръвообращението. Боровинката има антибактериално и противоанемично действие в нея се съдържат магнезий, желязо и витамини от групата В.

Доказано е, че черната боровинка е полезна при редица зрителни проблеми, тя например подобрява остротата на зрението. Използвана често от старите хора, тя подсилва зрението. Плодовете на черната боровинка имат апетитовъзбуждащо действие, подобряват функцията на стомашно – чревния тракт, като нормализира храносмилането.

Освен плодовете на черната боровинка, листата също съдържат много лечебни свойства. Консумирани във вид на отвара, те понижават кръвната захар. Имат противовъзпалително и диуретично действие.

В народната медицина черните боровинките се препоръчват като противоглистно средство. Плод или отвара от черна боровинка имат високо съдържание на дъбилни вещества и са с отличен ефект при диарии и храносмилателни смущения. Гъста отвара от боровинка успешно се прилага при кожни изгаряния, екземи и някои кожни заболявания. Приготвян чай или отвара от черна боровинка, действа успокояващо при възпаление на пикочния мехур, стомашни колики и наличие на жлъчни и бъбречни камъни.

Могат да се консумират пресни, замразени и изсушени и приготвени и по трите начини, те щедро ни даряват с полезните си вещества.