За дома

Човешки папилома вирус при мъжа

Човешки папилома вирус при мъжаГоляма част от информацията за вируса HPV (човешкия папиломен вирус) се съсредоточава върху жените, тъй като вирусът увеличава риска от развитие на рак на маточната шийка. Но вирусът HPV при мъжете също може да причини здравословни проблеми. За тях е важно да разберат как да намалят риска от HPV инфекция.

Заразяването с вируса HPV може да увеличи риска от развитие на рак на гениталиите при мъжа, въпреки че подобни ракови заболявания не са често срещани. HPV също може да причини генитални брадавици при мъжете, както и при жените.

Основна информация за гениталните брадавици

Гениталните брадавици (Condylomata acuminata) се причиняват от човешкия папиломен вирус (HPV), една от най-често предаваните по полов път инфекции, засягаща най-малко 20 милиона американци. 80 % от хората, водещи полов живот опне веднъж в живота си са иамли контакт с този вирус. Около 5,5 милиона души се заразяват с HPV всяка година. В повечето случаи, тялото само се изчиства от инфекцията. Съществуват над 100 различни вида HPV и само някои от тях причиняват генитални брадавици. Около 40 вида се разпространяват при сексуален контакт. Други типове причиняват брадавици по ръцете, краката и лицето.

Повече от половината от мъжете, които са сексуално активни в САЩ се заразяват с HPV в определен момент от живота си. Често мъжете се изчистват от вируса от самосебе си, без да имат никакви здравословни проблеми.

Рискове от HPV инфекция при мъжете

Някои от около 30-те регистрирани типа на HPV, свързани с генитален рак, могат да доведат до рак на ануса или пениса при мъжете. И двата вида рак са редки, особено при хора със здрава имунна система. Американската асоциация по ракови заболявания счита, че около 1770 души в САЩ ще бъдат диагностицирани с рак на пениса през 2015 година. Около 2550 души се очаква да получат и диагноза анален рак също през 2015 г.

Рискът от рак на ануса е около 17 пъти по-висок при сексуално активните гей и бисексуални мъже, отколкото при мъжете, които правят секс само с жени. Мъжете, които имат HIV (човешки имунодефицитен вирус) също са изложени на по-висок риск от развитие на този вид рак.

Другите типове HPV вирус рядко причиняват рак при мъжете, но пък причиняват генитални брадавици. В даден момент, около 1% от сексуално активните мъже в света се очаква да имат генитални брадавици.

Симптомите на HPV при мъжете

Типовете високо рискови вируси HPV, които могат да причинят рак, рядко показват някакви симптоми при мъжете или жените. Гениталните брадавици са първият симптом, който може да се забележи при ниско рисковите видове HPV, които причиняват брадавици, но не и рак.

Тестове за HPV инфекция при мъжете

За да се диагностицират генитални брадавици при мъжете, лекарят трябва да провери визуално гениталната област на мъжа, за да види дали има брадавици. Някои лекари прилагат разтвор на основата на оцет, който помага за идентифициране на брадавиците, които не са повдигнати и видими. Но тестът не е съвсем прост. Понякога нормалната кожа погрешно бива идентифицирана като брадавица.

Няма рутинен тест за мъже, който да проверява за високо рискови типове вирус на HPV, които могат да причинят рак. Въпреки това, някои лекари препоръчват анални цитонамазки за гей и бисексуалните мъже, които са изложени на по-висок риск от рак на ануса, причинен от HPV. При аналната цитонамазка, лекарят взима клетки от ануса, и след това ги изследва за аномалии в лаборатория.

Лечение на HPV инфекция при мъжете

Няма лечение на HPV инфекция при мъжете, когато налице няма симптоми. Вместо това, лекарите лекуват здравословните проблеми, които са причинени от вируса HPV. Когато се появят генитални брадавици, могат да се прилагат различни видове лечение. Пациентът може да нанася специално предписани кремове в домашни условия. Или лекарят може да премахне по хирургичен път брадавиците.

Ранното лечение на брадавиците не се препоръчва от някои лекари, защото гениталните брадавици могат да изчезнат сами. Също така може да мине време, преди всички брадавици да се появят. Така че ако лекуваме брадавиците, веднага след като те се появяват, може да се наложи повторно лечение на по-къснен етап.

Аналният рак може да се лекува с облъчване, химиотерапия и хирургия. Специалните типове лечение зависят от стадия на рака – колко голям е туморът и до каква степен се е разпространил ракът.

Ваксина срещу HPV за мъже?

Ваксината срещу HPV, Gardasil, одобрена за употреба при жените през 2006 г., е одобрена за мъжете едва през 2009 година. Gardisal е одобрена за момчета и мъже на възраст от 9 до 26 години за превенция на генитални брадавици, причинени от два типа HPV: HPV 6 и HPV 11. Това са два от четирите типа HPV, които Gardasil лекува. В края на 2010 г., Gardasil също е одобрена и за профилактика на рак на ануса.

Как да се справим с HPV в една връзка

Ако постоянният ни сексуален партньор има HPV, има голям шанс HPV вирусът вече да е предаден и на нас. HPV при мъжете може много по-лесно да се изчисти от тялото, отколкото при жените. Жените, като цяло, често изчистват вируса за две години или по-малко.

Типовете HPV, свързани с рак на шийката на матката обикновено не причиняват здравословни проблеми при хетеросексуалните мъже, които правят секс с жена, която е заразена с HPV.

Ако някой от партньорите има HPV, това не означава непременно, че е правил секс с някой друг. Вирусът може да бъде латентен в организма в продължение на години, без да предизвиква каквито и да е видими симптоми.

Как да предотвратим разпространението на HPV

Въздържанието е единственият сигурен начин за предпазване предаването на HPV вирус. Рискът от предаване може да се намали, ако правим секс само с един партньор, който не е заразен и който също е моногамен.

За да се намали риска от предаване на HPV, мъжете могат също да ограничат броя на сексуалните си контакти.

Презервативите могат да осигурят известна защита срещу предаване на HPV. За съжаление, те не са 100% ефективни, тъй като HPV се предава предимно чрез контакт с кожата. Вирусът може да зарази кожата, която не е покрита от презерватива.

В скорошно проучване на млади жени, които току-що са станали сексуално активни, тези, чиито партньори са използвали презерватив всеки път, когато са правили секс, са със 70% по-малка вероятност от заразяване с HPV инфекция, отколкото жените, чиито партньори са използвали презерватив в по-малко от 5% от случаите.