Взаимоотношения

Дай начална скорост на таланта си

Дай начална скорост на таланта сиВсички сме чували твърдението, че за успеха са нужни 80 % труд и непрестанна работа и едва 20 % талант или пък късмет. Добре де, може и така да е. И тъй като всички знаем колко много ни костват усилията да успеем, нека поне за миг се фокусираме и върху това как точно да развием таланта си. Все пак, без него не можем.

Учете се от грешките си

Молим се за безупречно представяне в офиса, у дома, пред приятели или в караоке бара, но всъщност грешките развиват таланта ни. Всеки път, когато сбъркаме, мисълта ни се фокусира върху това какво точно трябва да оправим, за да не се повтори следващия път. За да докажем на себе си, че можем, трябва да се научим да се поучаваме от допуснатите веднъж грешки, а не да ги отдаваме на лошо стечение на обстоятелствата.

Намалете темпото

Снабдете се с време да обмислите направения ход, преди да предприемете нов такъв. Например, перфектното изучаване една мелодия става с повторение на отделните й части, а след това съединяването им. Заемете се с отделните парченца от пъзела, преди да го сглобите и видите цялата картинка.

Практиката не винаги означава крачка към съвършенството
Съсредоточаването върху практикуване с часове е ефективно единствено, когато цялото ни същество е съсредоточено върху това. Изследвания показват, че дори професионалните музиканти практикуват от 3 до 5 часа на ден. Когато откриете най-добрия за вас времеви интервал за практика, стремете се да бъдете концентрирани само в този период, а дори и да приключите по-рано, това не значи, че непременно сте от мързеливите. По-добре да не губите времето си, ако знаете, че няма да свършите нищо полезно, защото мисълта ви е някъде другаде.

Открийте музата
Всеки талант има нужда от обект за мотивация, като очарованието от любовта. Проучване на Д-р Гари Макферсън показва, че емоционалната реакция, която ни помага да учим по-бързо не е вродено умение. Той прави запитване сред 157 студенти по музика колко време очакват, че ще се занимават с това изкуство. Тези, които отговарят „Дълго.“ свирят четири пъти по-добре, защото имат стимула да го правят. Талантът има нужда от страст, за да расте. За това, освежавайте съзнанието си с четиво, мелодия или визуални картини, за да развиете хобито си.