Здраве

Добавки за черен дроб

Добавки за черен дробЧерният дроб е основния детоксикатор на организма за различни вредни действия на медикаменти, токсини, тежки метали, алкохол и др. Той играе ролята на своеобразна фабрика, в която протичат хиляди процеси и ензимни реакции с многобройни каскади от метаболити и различни вещества. Това го прави есенциален за съществуването ни и за доброто здравословно състояние и функциониране.

Има редица вещества, вируси и състояния, намалящи и пречещи на неговата активност, изискващи качествена хепатопротекция – цироза, хепатити, алкохолни заболявания на черния дроб, отравяния с гъби и други токсични съединения.

Един от най-ефективните ,,бойци” за здрав черен дроб е малкото, трънливо юначе – магарешки бодил (млечен бодил). Мнозина са виждали поля обрасли с тези тревисти шипчета, завършващи с лилаво съцветие на върха, и са се питали ,,кому е нужен тоя плевел”. Истината е, че малкият досадник съдържа флавоноиден комплекс от нутриенти наречен силимарин, който е и неговата активна съставка. Намира се в семенцата му.

Магарешки бодил е широко разпространено растение в Европа, Северна Африка, Азия, Централна и Северна Америка, Нова Зеландия. Получил е името си от множеството шипчета, осигуряващи защитата му от натурални врагове. За лечебни цели се използва сушените семена на растението, богати на флавоноиди.

Действието на силимарин комплекса е също комплексно. Той предпазва черния дроб като стабилизира мембраните на хепатоцитите. По този начин предотвратява пробив на токсини в клетките. Оказва стимулиращ ефект върху нуклеарната полимераза А, като така се засилва рибозомната протеинова синтеза – това засилва регенераторните способности на черния дроб и сформирането на нови хепатоцити. Друго действие е прекъсване ентерохепаталната рециркулация на токсините и регенерация на увредените хепатоцити.

Проучване показва и антиракова активност на млечния бодил. Предпазва от хепатотоксични медикаменти, както и от влизане на токсините в чернодробните клетки, като ,,пази” вратата им – мембраните. Намаляйки рейта на абсорбция на вредни вещества в черния дроб, позволява бъбреците да ги екскретират още преди да са нанесли щети.

Най-яркия пример за активността на силимарина е блокирането отровната гъба Amantia phalloides (Зелена Мухоморка – един от най-силните токсини). Група от 49 пациента постъпили с отравяне, били инжектирани с 20 мг/кг/дневно силимарин. Всички пациенти оцелели, въпреки, че били третирани 24-36 часа след отравянето, когато чернодробните и бъбречни увреди вече присъствали. Смъртните случаи в интензивните отделения от Amantia варират между 30-40%.

Подобно е и детоксикиращото действие на силимарина спрямо медикаменти, тежки метали и радиация. Част от детоксикационния ефект се дължи и на антиоксидативните функции на силимарина – обезврежда голяма част от свободните радикали, образувани от метаболитни процеси и разрушаване на токсини.

Млечният бодил е десет пъти по-силен антиоксидант от витамин Е и увеличава нивата на друг мощен антиоксидант – глутатион (над 50%). Засилва и Супероксид Дисмутаза в еритроцитите и лимфоцитите образувана в лимфатичната тъкан при пациенти с чернодробни заболявания. Оксидативният стрес е отговорен за разрушаване на клетките.

Силимаринът спира този процес и предпазва чернодробната тъкан, тъй като неутрализира свободните радикали и подтиска възпалителните процеси. Билката е силен тоник за виталитет. Силимарина има мощен противовъзпалителен ефект и също оказва благоприятно повлияване на състояния като колити и язви.

Когато вече е настъпила увреда, млечния бодил подпомага черния дроб в репаративните му функции по отношение увредените клетки и в генерирането на нови. Той прави това, стимулирайки протеиновата синтеза, чрез ензима РНК полимераза I. Протеините са основен строителен блок на клетъчните стени и структури, и ензими, важни за всички телесни процеси.

Изследвания показват как силимаринът стимулира протеиновата синтеза, имитирайки стероиден хормон. Магарешкият бодил увеличава протеиновата синтеза до 25-30%. Неговите регенеративни сили се използват основно при хронични хепатити, цироза, токсични мастни наслагвания в черния дроб.

Силимарин е също толкова ценен и за бъбреците – концентрира се в бъбречните клетки, където подпомага и регенерацията, и репарацията, чрез увеличена протеинова синтеза и синтез на нуклеинови киселини – засилва клетъчната репликакция с 25-30%.

Според фармакологични проучвания, най-важните елементи от комплекса силимарин са веществата силибин и силикристин. Усвояването им обаче става трудно през храносмилателния тракт, затова е важно да се приема стандартизиран екстракт от билката. Усвояването се повишава при приема на фосфатидилхолин.

Силимаринът е ефективен и при протекция на черния дроб от психотропни медикаменти с дългосрочен прием (като може обаче да удължи техния престой и концентрация в кръвта). Проучване с 800 мг дневен прием показва спад в чернодробните ензими, сигнализиращи за увреждане.

Магарешкият бодил подобрява чернодробните функции при алкохолици и преживяемостта при цироза на черния дроб. Ценен е като суплементация при химиотерапия. Неповлияване при лечение със силимарин често се дължи на ниски дози.

Допълнително тази билка подсилва имунитета, като оказва директен ефект върху имунните клетки. Намаля инсулиновата резистентност при болни от диабет тип 2.

Силимаринът понижава нивата на холестерола; подтиска растежа на ракови клетки (простата, гърди); може да се използва при диабетна нефропатия.

Други ценни нутриенти по отношение хепатопротекция биват сходните по действие SAMe и NAC.

SAMe – с-аденозил-метионин е вещество, което натурално се образува при взаимодействие на аминокиселината метионин с енергичната молекула АТФ. SAMe метилизира и се трансформира до глутатион. Глутатионът като застъпен антиоксидант в черния дроб подобрява регенерацията и функциите му. Черният дроб съдържа най-големите запаси на SAMe – участва в различни клетъчни процеси от репликация до различни биохимични реакции. Може да обезвреди действието на отрови и алкохол при постъпването им.

NAC Н-ацетил цистеин също представлява мощен антиоксидант, получен от аминокиселината л-цистеин. NAC e прекурсор на редуцирания глутатион (обезвреждане токсини) и играе главна роля срещу оксидативен стрес. Обезврежда живак, тежки метали, арсен и др.

При дълга употреба под формата на хранителни добавки засилва също екскрецията на цинк, мед и други минерали, което налага тяхното добавяне към диетата. NAC предпазва клетъчните мембрани. Ценен е при алкохолна увреда на черния дроб, срещу замърсители от околната среда – карбон моноксид, хлороформ, уретан, хербециди, мед и др. Помага в борбата с HIV инфекции и чернодробната цироза.

Погрижете се за черния си дроб, чрез качествена профилактика.