Красота

Физическа активност – красиво тяло и кожа

красиво тяло и кожаФизическата активност води до подобряване на кръвообращението, по-доброто снабдяване с кислород и хранителни вещества, на всички клетки от организма. Активността помага и на кожните клетки! По този начин се намаляват последствията от остаряването и се поддържа „гъвкавостта” на мускулите. Наред с всички благоприятни ползи от спортуването и физическите упражнения, се забелязва и подобряване душевното състояние, което се отразява и на кожата.

Спортуването ще запази кожата свежа и здрава, стегната, с приятен цвят и блясък. Потенето от своя страна изпълнява важна роля в поддържането на здрава кожа, тъй като чрез него организмът се пречиства и се освобождава от вредните токсини. В процеса на потене участват два типа жлези:

  • Екринни жлези – осъществяват терморегулацията;
  • Епокринни жлези – те са по-големи, разположени са в зоната на подмишниците; активността им се регулира по нервен и хормонален път.

Потенето е един естествен и много важен процес за организма, защото изпълнява терморегулаторна функция, като поддържа температурата на тялото постоянна и същевременно го освобождава от ненужните токсини.

Средно половин час умерени упражнения – 5-6 пъти седмично, са достатъчни да поддържате тялото си в добро здравословно състояние. Това определено ще повлияе положително и на вашата кожа.

Под умерени упражнения имам предвид: бърза разходка, разходка на кучето из парка, работа в градината и всяка друга дейност, която засилва дишането и потенето и се извършва навън – на открито. За да подобрите състоянието на кожата си е добре тези упражнения да се правят на чист въздух, тъй като това допълнително улеснява снабдяването на клетките с кислород. Най-добрите спортове за поддържане на стройна фигура и красива кожа са: колоездене, тенис на корт, джогинг, плуване и други.

Ако спортувате на открито трябва да използвате слънцезащитен крем срещу вредното влияние на UVA и UVB лъчите.

В случай, че сте запалени по карането на ски или планинския туризъм, трябва да вземете по-сериозни мерки срещу слънчевите лъчи, тъй като те стават по-силни и по-увреждащи с увеличаването на надморската височина.

Аеробните упражнения водят до сериозна загуба на вода и е много важно да приемате течности (вода) преди, по време и след тренировката, за да може кожата ви да компенсира загубената влага.

При интензивно натоварване, от кожата на лицето се отделят много токсини и е изключително важно след тренировка то да се почисти старателно.

След упражненията се взима душ или вана, за да се премахнат замърсяванията и потта.

За любителите плувци е още по-важно да се изкъпят веднага след тренировка, за да се избавят възможно най-скоро от хлора и другите дезинфектанти в басейните. Точно тези агенти в басейните оказват най-вредно влияние върху косата и е добре да използвате плувна шапка по време на тренировката. Не забравяйте да измиете косата си добре с добър шампоан и маска.

След баня е хубаво да се използва хидратиращ крем за тяло и лице.

Предпочитайте естествените материи за спортните си екипи. Това ще предпази кожата ви от раздразнения.