Красота

Витамини, минерали и антиоксиданти за здрава коса

витамини за косаСъстоянието на косата зависи много от атмосферните условия, околната среда и начина на живот. Всяка една рязка промяна въздейства неблагоприятно върху косата и разбира се не само върху нея. Всеки един дисбаланс в здравето и благосъстоянието ни рефлектира върху косата ни. Това украшение (косата) не е от изключително значение за нашето съществуване. Точно за това се обръщам към него като към аксесоар, който трябва да бъде поддържан, за да блести дълго в цялата си прелест. Това наше украшение може да ни подскаже как се грижим за самите себе си.

За това е много важно да приемаме хранителни вещества от абсолютна необходимост не само за косата. Тя ни служи също и за защита на черепа и мозъка от физически травми. Освен това е и шлем срещу слънчевите лъчи. Доброто състояние на кожата на главата и качеството на косата, която расте от нея в голяма степен се определя от хранителните вещества, които приемаме и от това до колко ефективно циркулира кръвта, за да ги достави там, където са нужни.

Витамините от група В и най-вече витамин Б3 и Б5, холин, инозитол, парааминобензолена киселина са едни от най-необходимите на косата вещества. Учени са на мнение, че точно те намаляват вероятността от преждевременно побеляване, но не бива да забравяме, че побелялата коса не се третира по различен начин от „младата” коса.

Гамалиноленовата киселина, лененото и рибеното масло също имат благоприятно действие върху косата и скалпа. Противоокисляващите и антиоксидантните хранителни вещества, като витамините А, С, Е, селен, цинк, би трябвало да присъстват във всеки режим с цел подобряване качеството на косата и скалпа.