Полезни храни

Горчица – полезни свойства

Горчица Маслото, което се получава от синапено семе, се счита за най – полезното от всички видове масла. Той е уникален антисептик и притежава разнообразна гама от витамини, повишаващи имунитета, укрепващи сърдечно – съдовата система и предпазващи от атеросклероза – витамин А, В6, D, Е, К и рядко срещаният P. Освен цялата тази гама от витамини в него се съдържат и много елементи – сяра, желязо, калций, калий, магнезий, които повишават работата на черния дроб и пикочните пътища. Активират обмяната на веществата, забавят стареенето и спомагат с борба с наднорменото тегло.

Лекарите твърдят, че само една лъжица горчица на ден ще подобри храносмилателно, ще се справи със запека и ще изчисти проблемната кожа. При диабетици ще намали кръвната захар. При женско безплодие се прилагат семена, от които се приготвя горчицата.

Синапеното семе и горчицата като лекарство

Синапеното семе съдържа алилизотиоцианати за които се твърди, че блокират растежа на раковите клетки. Етеричните масла в синапа служат за облекчаване на запушеният нос при грип и настинки.

При отпадналост семената се прилагат от столетия. Горчицата помага при главоболие, прилагана като компрес. При синузит и хронична хрема се прави натривка на болезнените зони. При белодробни проблеми се приемат семената. Отлично за стимулиране на кръвообращението е вана подправена с горчица на прах.

Може да използвате синапеното семе в сосове и салца, маринати и консерви, салати със зеле и моркови, дресинги, къри и задушени ястия.

Не бива да прекалявате със синапа! Злоупотребата с него може да предизвика затруднения с дишането да получите брадикардия или да загубите съзнание. Ако страдате т язва на стомаха, гастроентероколити, алергии към горчица, разширени вени, възпаление на бъбреците, трябва да бъдете изключително внимателни с употребата му.