Полезни храни

Здрави и хидратирани с кокосова вода

кокосова водаКокосовата вода е течността, която естествено се формира вътре в черупката на кокосовия орех.

Много хора смятат, че кокосовата вода има полезни за здравето свойства. Съдържа 94 % вода, а количеството на калории е доста ниско. Идеален източник е на витамин В, калий, съдържа електролити, ензими, аминокиселини и различни растителни хормони. Някои от веществата в нея имат теоретично доказани антиоксидантни ползи за човешкия организъм.

За съжаление научните изследвания върху кокосовата вода не са до там напреднали. Някои проучвания сочат, че консумирането й се асоциира с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Други сочат, че понижава кръвното налягане с близо 70 % при хипертоници.

Кокосовата вода се е използвала и все още се използва като средство за рехидратация след тренировка или някакъв вид заболяване. Използва се също и за устната и зъбна хигиена.

Но въпреки всички цитирани нейни уникални свойства, все още доказателствата за здравните й ползи, не са напълно потвърдени. Също така не са уточнени препоръчителните дози за прием.

Кокосовата вода не бива да се бърка с кокосовото мляко, което е с високо съдържание на наситени мазнини и се получава от „месото” на кокосовия орех. Кокосовото масло и мляко се използват като грижа за кожата, за готвене и много други.

Крие ли риск приемането на кокосова вода?

Тя не е много добре проучена и няма реални доказателства дали притежава странични ефекти. Подобна на плодовите и зеленчукови сокове, тя изглежда напълно безобидна. Кокосовото мляко от своя страна съдържа в състава си големи количества натрий и е добре да се избягва от хора, които не бива да консумират сол.

Консултирайте се с вашия диетолог или друг лекар преди да започнете приема на кокосова вода като средство за лечение, особено ако имате някакви здравословни проблеми.

Задължително се консултирайте с вашият лекар ако приемате други лекарства или добавки и имате намерение да започнете прием на кокосова вода, като средство за лечение.