Козметика

И козметиката има продължителност на живот

козметикаКакто всяко нещо, намиращо се в опаковка, събрало в себе си всякакви химични, био-растителни и други компоненти, така и козметичните продукти имат своя срок на годност и продължителност на живот.

Веднъж отворени, продуктите (фон дьо тен, крем за лице, ВВ крем, слънцезащитни продукти и други) трябва да се използват в рамките на посочената дата след отваряне на опаковката, показана върху флакона, бурканчето или каквато и да е там кутийка. Много често знакът е поставен на задната или лицевата част на продукта. Най-често е графично изображение на отворен продукт с цифра върху него – 6 месеца, 12 месеца, 18 месеца. Много рядко може да видите надпис 24 месеца. Друга дата пък ви показва годността на продукта преди отварянето му. Нея ще намерите в долната част, под формата на цифри – дата, месец и година на производство и дата, месец и година на изтичане на срока.

Добре е да запомните месеца и годината, в който отваряте продукта си и след изтичане на срока да се простите с него. Не само козметиката има срок на годност, но също така и парфюмите – промяна цвета на течността, на аромата (започва да мирише по-странно). Същото се случва и с козметиката – променя се консистенцията, цвета, аромата и други. Ако забележите тези неща и не си спомняте кога сте отворили, фон дьо тена си например, е добре да го изхвърлите, тъй като може да доведе до алергични реакции на кожата, акне, възпаления, сърбеж и други.

За да запазите продължителността на живот на продуктите – крем за лице, серум за лице, лосион за лице, може да ги държите в хладилник (на някой рафт на подвижната врата). Това не означава, че ще удължите срока на годност, само ще го поддържате свеж, тъй като излагането на високи температури скъсява живота и понякога променя формулата на съставките.

Не бъркайте директно с пръст в бурканчетата с кремове и фон дьо тени. По този начин вкарвате допълнителни бактерии и мазнината от пръстите си директно във вашия продукт. За целта може да използвате миниатюрна шпатулка (която много често е предложена към козметичният продукт).

За да запазите продължителността на живот на вашата спирала или очна линия, не вкарвайте въздух чрез прекалени потапяния, помпания и други подобни движения, на накрайника във флакончето! Веднъж е напълно достатъчно за едното око.

Изпирай добре четките си за грим – за сенки, за фон дьо тен, за коректор под очите и други. Ако използвате четки за грим с накрайник от гъбичка, трябва да знаете, че те са абсолютно нетрайни и е добре да ги сменяте много често или да ги замените с четчици с косъм, които може да измивате. Погледнете рубриката „Направи си с мен”, където точно е описано как в домашни условия, с евтини продукти може да отстраните нечистотиите от вашите четки за грим.