Бизнес

Искате да бъдете успешни? Превърнете вашите предизвикателства в предимства

успешен мъжИзбирането на пътя на самосъжаление и отчаяние не е довел никого до постигане на целите му. Когато сме изправени пред трудни препятствия, било то в личен или професионален план, да се откажем, в момента когато целта изглежда трудно постижима или дори невъзможна ни гарантира 100% поражение.

Всички сме чували клишетата, които са в състояние да мотивират единствено гимназист с много домашни, като например „Ако беше лесно, всеки щеше да го прави”; „Ако не успееш първият път, опитай отново и отново” или пък „Когато една врата се затваря, друга се отваря”. Както и да е, възприемането на правилният начин на мислене е изключително важно качество. Има една специфична черта, която всеки успешен предприемач притежава, а именно „логична позитивност”.

Какво е логична позитивност?

Животът не може да бъде само цветя и рози и е абсурдно, който и да е бизнесмен да очаква това. Логичната позитивност е концепция на живеене с нагласата, че всяко трудно решение, препятствие или лоша новина ни води една стъпка напред към успешното осъществяване на целите. Идеята не е да си сложим изкуствена усмивка, когато най-лошата възможност се превърне в реалност.

Да си позитивен не значи да се преструваш, че всичко е наред и нещата ще се наредят от само себе си. Напротив, да си позитивен значи да се движиш напред с перспективата на победител, а не на победен и да запазиш моментума на даденият проект. Става въпрос за приемането на препятствията и използването им като предимство, а не прикриването и избягването им.

Доста бизнесмени се пречупват под тежестта на голямото натоварване, защото се оставят тежките ситуации да им подкосят краката, вместо да видят възможността, която се е открила пред тях. Но как всъщност посрещането на трудно предизвикателство с отворени обятия може да ни послужи като преимущество?

Има три основни причини, поради които да възприемем тази идея.

1. Познанието е сила

Лошите новини, неприятни резултати при тестване на продукти, отрицателни потребителски мнения и изненади в последният момент са много важен аспект от бизнеса и могат да се превърнат в много важно качество в очите на правилният притежател. Въоръжен с информация, един бизнес може да се движи напред с много по-добра идея за това, какво точно желае потребителя и какво не желае.

2. Печалба и предпазване от загуби

Научавайки, че потребителите са заинтересувани от даден продукт или услуга, преди да са насочени големи капиталовложения е безценна за един бизнес. Вместо да си крие главата в пясъка поради факта, че една идея бързо губи пари, позитивният и логичен бизнесмен ще спре финансовото кървене и ще анализира защо точно се е провалила тази идея. Изтичането на финанси е ясен показател, че нещо не работи както трябва и може да послужи като посочи друг подход, който да проработи. Най-малкото това е сигнал, че е време да се подходи по различен начин, вместо да се остави бизнеса да пропадне, заради грешно отношение.

3. Побеждаване на конкуренцията

Посрещането на всички последствия от действията без страх може да изведе една компания над конкуренцията. Много често проактивното следене на обстоятелствата, в които е поставен бизнеса и възползването от информацията, за да се промени с лекота концепцията на бизнес подхода ще доведе до победа над конкуренцията, дори преди тя да осъзнае, че я грози опасност. Един успешен бизнесмен приема с радост както добрите, така и лошите новини и ги превръща в негово предимство.

Дори и след безбройни часове тежка работа, кръв, пот и сълзи, когато сте изправени пред голямо предизвикателство единственият победоносен подход е да приемете реалността и да направите така, че информацията да се превърне в предимство, вместо стена, в която да се блъснете. Ако пред вас има препятствие и не можете просто да поправите нещата, приемете новата информация и после я използвайте да разберете точно защо една идея се е провалила. Това е голямо предимство пред конкуренцията.

Малко е вероятно конкуренцията да има същата щателна информация и може да я последва същата съдба. Използването на фактите, за да пивотирате в който и да е пазар предлага напълно нова възможност за успех. Друг начин да извлечете максималното от покрусителна за бизнеса информация е да я представите на конкуренцията. Да помогна на конкуренцията? Обмислете предлагането на новопредставените познания на конкуренция срещу сериозно заплащане.

Малкият бизнес може и да не успее да се справи с неприятното препятствия, но големите биха могли. Предложете консултации на конкуренцията и извлечете финансови ползи от това, като същевременно утилизирате информацията и подобрявате пазара като цяло. Когато живота ви предостави лимони, направете лимонада! Помнете, че плашещото ново предизвикателство може да е спестило голяма сума пари, като е информирало хората, правещи решения да изберат алтернативен бизнес път.

Също така е възможно позитивният поглед над препятствието, което изглежда напълно невъзможно за преодоляване да поведе бизнеса по напълно неочакван път към постигането на успех. Препятствията трябва не само да служат като пробляскващи, непреодолими барикади, но и като уникална възможност да се използва преимуществото на различния подход.