Бизнес

Основни грешки при бизнес имейлите

Основни грешки при бизнес имейлитеБизнес имейлът е доста по-различен като концепция от комуникацията с приятели. Тук трябва да следвате строги неписани правила, ако искате да бъдете приети сериозно и да постигнете добри резултати.

Нека да разгледаме някои от по-често срещаните грешки, когато хората изпращат писма по работа:

1. Използването на ГЛАВНИ БУКВИ. Да, знам, че знаете, че се смята за крещене в обикновена ситуация. Дали пък в бизнес писмо не показва акцент над по-важното? Не точно. Тук това е непростимо. Ако искате да покажете колко е важно да говорите с даден клиент, напишете го в прав текст.

2. Използването на нестандартни шрифтове. При комуникацията с приятели може да пишете с каквито шрифтове искате. При бизнес имейлите обаче следвайте правилата – Arial, Times New Roman, Helvetica или в краен случай Verdana.

3. Грешни имена, адреси, дати. Една от най-големите обиди в етикета е да сбъркате името на бизнес партньора си. Дори и неволно да „изядете” една буква, пак се брои. Проверявайте тези неща най-щателно.

4. Използването на емотикони. В никакъв случай не ги ползвайте за бизнес писма. Дори най-стандартната 🙂 влиза в това. Също и картинките.

5. Твърде приятелски тон. Става дума за текст, в който едва ли не говорите с приятел и си позволявате по-обикновени изрази, шеги и закачки. Спазвайте стегнат и делови стил.

6. Твърде дълги писма. Никой няма време да чете 50 изречения, от които са му необходими 10. Бъдете кратки, ясни и конкретни.

7. Неясни заглавия на писмото. „Иван от компания Х” – и тук бъдете кратки, ясни и конкретни.

8. Твърде много писма. Имейл комуникацията не е чат. В нея не само не сте задължени, а и не трябва да отговаряте моментално, освен ако не става дума за нещо важно и спешно. Все пак хората получават писма и от други, не само от вас.