Обзавеждане

Италианска спалня

Италианска спалняКато наследници на една от най-богатите империи, италианците са внесли това боггатство и изящество и в домовете си. Дизайнът на интериора на италианските къщи се характеризира с драматизъм и силен акцент върху благородническия произход на собствениците. Спалнята е тази стая, в която най-ясно присъстват традициите в обзавеждането в италиански стил.

Характерно за италианската архитектура и по-точно за оформянето на мазилката на стените е така нареченото струко. Чрез този метод се постига старинна визия на помещенията, като се образуват сенки и различни оттенъци. Осен, че струко определя индивидуалният и експресивен вид на стените, той е много качествен метод, който се е запазил непроменен от древни години. Поради голямата издръжливост на такава мазилка, дълго време не се налага подновяването й.

Не може и без типичните за италианците колони, издълбани от камък или мрамор. Те придават царствен вид на архитектурата на сградата. В допълнение, цветовете, в които стените обикновено са решени са нюанси на златистото, за да се подсили този ефект.

Високите италиански прозорци са покрити с тежки завеси от кадифе и по-рядко коприна. Фреските по стените и таваните са запазена марка на дворците им. Особено силно присъстват в спалнята.

Декоративните елементи в спалнята на италианците са изработени най-често от мрамор. Това са всякакъв вид вази, сувенири и други аксесоари. Подът обикновено е мозаечен, като въпросната мозайка присъства като акцент и в декоративните маси и украсата по стените.

Особено важен е фокусът върху деликатно изработените легла и дребни аксесоари като свещници от ковано желязо. В една италианска спалня винаги има място и за голяма картина или ръчно бродиран гоблен, укачени на стената над леглото.

Не само леглото в спалнята е масивно, такива са и всички мебели в стаята, тъй като те носят духа на грамдоманство и величие.