Обзавеждане

Изработка на обзавеждане по поръчка – какво представлява целият процес?

обзавеждане по поръчкаКогато искате мебели по специфични (нестандартни размери), единствената възможност да ги получите е да намерите фирма, изработваща обзавеждане по поръчка. Към този вариант се насочват все повече хора, като не всички имат проблеми с квадратурата и оформлението на конкретно помещение. Някои искат просто обзавеждане с уникален дизайн, отговарящо на тяхната представа за стил и естетика.

Какво е добре да знаете предварително?

Поръчковата изработка на мебели включва няколко различни етапа с внимателно планирана последователност. Невъзможно е да прескочите който и да е от етапите, нито пък да промените тяхната последователност. Ако до момента не се е налагало да поръчвате изработване на мебелен продукт, вероятно се чудите от къде да започнете?

В следващите редове ще ви начертаем груба схема на действие, с уговорката, че е възможно да намерите производител, който следва малко по-различен план на действие, от този, който сме дали като пример. Едва ли ще ви изненадаме, като ви кажем, че първата и най-важна стъпка от операцията е намирането на добър изпълнител. Много дърводелци и специализирани фирми правят мебели, но не всички предлагат качество, коректност, кратки срокове и изгодни цени.

Етап 1 – контакт с фирмата производител

Началната фаза на процедурата по изработка на обзавеждане по поръчка включва намиране на изпълнител и осъществяване на контакт. Много от фирмите имат уебсайтове, където дейността им е подробно представена. От там можете да вземете нужните ви координати – адрес/седалище на фирмата, e-mail, телефони. Връзката се осъществява по най-удобния за клиента начин.

Етап 2 – първоначална консултация

Когато клиент е направил запитване, относно изработката на мебели по индивидуален проект, фирмата се свързва с него и се уговаря среща за първоначална консултация. На нея се набелязват параметрите на заданието и се договарят по-нататъшните действия. В груби рамки се представят сроковете за изпълнение и крайната цена.

Етап 3 – вземане на размери

След устна (възможно е и писмена) договорка за съвместно сътрудничество, производителят на поръчкова мебел изпраща специалист, който да направи необходимите измервания. Задължително е измерването на пространството, където ще бъде поставено мебелното изделие да се направи от квалифициран специалист. Понякога дори 1см отклонение може да се окаже фатално.

Етап 4 – уточняване детайлите на поръчката

Клиентът и изпълнителят уточняват детайлите на заданието. Набелязват се материалите, цветовете и визуалния облик (дизайн) на обзавеждането. Изготвя се и ценова оферта. На база постигнатите споразумения, мебелният дизайнер изготвя проект, по който клиентът може да направи леки корекции или да одобри веднага. Към изпълнение на поръчката се пристъпва, едва след като клиентът е дал писменото си съгласие.

Етап 5 – производство

След приемане на изготвения от производителя проект, се пристъпва към производството на поръчаното обзавеждане. В зависимост от натовареността и капацитета на мебелната фирма, сроковете за изработка могат да варират между 14 – 20 работни дни. Определяща за срока е и сложността на проекта.

Етап 6 – доставка и монтаж на мебелите

Когато поръчката за изработка на мебели е напълно завършена, фирмата производител доставя готовото обзавеждане в дома на поръчителя. При желание от неговата страна, мебелите могат да му бъдат сглобени и монтирани на място. Монтажът се заплаща допълнително, но така се избягват рискове от повреждане на продукта. Освен това, професионалният монтаж гарантира на купувача, че мебелировката ще бъде здраво и качествено монтирана.