Бизнес

Използване на известни имена при продажби

Използване на известни имена при продажбиПочти всички хора имат определена представа за идеалните си желания. Понякога доста смътна и неясна, а понякога толкова конкретна, че се изразява в точни цифри, размери и срокове. За да постигнат поставените цели, хората съзнателно или несъзнателно избират онези, които според техните разбирания са най-близо до идеала. В този случай конкретното име, фамилия, фирма се превръщат в символ на „добрия” живот за клиента.

Ако продавачът правилно е „отгатнал” името с „магическо” за клиента значение, тогава той може да използва „вълшебната сила” на това име в представянето. Така, ако нашият клиент е ръководител на фирма, вероятно сред конкурентите му има такива фирми, които по определени показатели изпреварват неговата. В такъв случай „беглото” упоменаване за това, че фирмата „Суперчудовище” използва оборудване произведено от вас, ще има по-голяма убеждаваща сила, отколкото фразата без споменаването на това име.

Ако търгувате със стока, предназначена за престижен купувач, трябва да имате списък на известните клиенти, проявили интерес към вашата продукция. Думите ви ще звучат най-убедително, ако „потвърдите” достоверността им с помощта на препоръки, благодарствени писма, положителни отзиви или снимки. Бъдете внимателни при избора на имената.

При използването на име на човек, който няма голямо значение за клиента, този метод ще работи против вас. Например, продавачите в престижен магазин за стилни дрехи разказват на многобройните купувачи, че при тях често пазарува Шон Конъри (което било истина), без да обръщат внимание на възрастта на клиентите. За младежите това име означавало следното: „Тези дрехи не са достатъчно съвременни, след като ги купуват хора от по-старото поколение”.

Затова е необходимо, когато си „боравите” с думите и най-вече, когато използвате известни имена, също така да обърнете внимание дали ще е полезно да бъдат споменати.