Обзавеждане

Кожените мебели

кожени мебелиСъс сигурност мебелите, тапицирани с естествена кожа са най-издръжливи в сравнение с останалите материи за тапизиране. Те са изключително здрави, не се напукват, не се белят, не се поддават на влиянието на слънцето толкова силно, не избледняват, с по-продължителното им използване омекват и стават още по-удобни.

Категорията на кожата е изключително важна когато закупувате кожена мебел. Тя е определящ фактор за нейната издръжливост. По-качествени са кожите, които са обърнати с лицевата страна навън, той като тя е по-здрава и калена, заради дългото си излагане на вятър и топлина.

Има няколко начина за обработване на кожите

Първичната обработка може да включва:потопяване в анилилова боя, което я омекотява; боядисване с оцветители (които правят кожата резистентна на петна); пигментиране, при което напълно се променя цвета на кожата и тя се втвърдява. Вторичната обработка включва отстраняване на белези бръчки по кожата. Понякога се нанасят и допълнителни слоеве багрила, които запазват цвета за още по-дълго. Постоянният цвят ма кожата също е немислим без обработка с химикали.

Видове кожи, в зависимост от техниката на третиране:

  • набук е обработена с химикали лицева кожа, който е резистентен на замърсявания.
  • велутър е по-слабо обработена и по-мека вътрешна кожа, която позволява допълнителното й декориране с щампи и десени.

Грижа за кожените мебели

Разположението на мебелите не трябва да е в близост до уреди за отопление. Разстоянието трябва да е поне 50см. Поставянето им в близост до прозорец също не е препоръчително, тъй като слънчевата светлина може да е причината мебелите леко да избелеят. Почистването на кожените мебели трябва да става с помощта на прахосмукачка. Не използвайте мокри кърпи или гъби. Ако по някакъв начин кожата се намокри, незабавно я изсушете.

На пазара се предлагат също и специални препарати за почистване на кожа, както и кремообразни препарати за почистване на петна и спрейове за блясък. Когато почиствате такава мебел, не чистете само на отделни места, а цялата мебел, за да не се получи разлика в цвета или блясъка на кожата. Използвайки кожената мека мебел, трябва да спазвате принципа да се стремите да не опирате директно собствената си кожа върху нея.

Човешките мазнини я напукват и изтъняват. За да не навлиза прах в порите на набука или велура, те трябва периодично да се четкат с метална тел. Когато трябва да съхранявате кожени мебели, покрийте ги с рехав памучен материал и не оставяйте нищо тежко върху тях, за да не се деформират.