Здраве

Как да чистим зъбките на малките деца?

миене на зъби при децатаОще преди да се появи първото зъбче в устата на детето, се полагат грижи за устната кухина. След всяко хранене е хубаво да се изплаква устичката му с вода, за да няма остатъци от храна. Почистването на зъбките започва още от поникването на първото зъбче. Получава се с навита на пръста марличка, напоена с кослородна вода в съотношение 1 : 1. От първата годинка и половина зъбките започват да се мият в четка и паста, като целта на родителите е да покажат правилен начина за поддържане на устна хигиена и създаване на правилни навици на детето. Хубаво е да се консултират със специалист, относно верния подход. Препоръчително е зъбките да се мият след всяко хранене, ако не, то задължително сутрин и вечер.

На детето трябва да му е ясно, че ако не си мие зъбките, те ще се “ разболеят“. За целта има много книжки на тази тема , като например “ Чук и пук“ и много други. Обяснявайте как лошите микроби, които живеят в устата се хранят с останалата храна по зъбките и след това започват да ги разрушават и изяждат. Или си измислете някакво ваше обяснение за появата на кариеса, което мислите, че ще бъде добре възприето и разбрано от вашето дете. Но говорете за това и не пестете сили, енергия и постоянство, за да му обяснявате за това колко е важно да се мият зъбите по правилния начи, защото навиците, които създавате във вашето дете, ще му останат за цял живот.

Особено важно е да обръщате внимание на хранителния режим и ако е възможно да се ограничават сладките неща, лакомствата не трябва да служат за награда и да се знае, че след всяка употреба на нещо сладко е задължително миенето на зъбите. Избягвайте да учите детето си да изпитва някаква непреодолима зависимост или нужда от сладки неща, като шоколади, бомбони, близалки, торти и др. Бързите въглехидрати могат да бъдат много лош спътник в живота на всеки човек, като се има предвид наднормено тегло, честа непреодолима поява на кариес, гастрити, диабет и др. Казвам това, защото както храните детето си, то така ще продължи да се храни през целия си живот.

По отношение на пастите за зъби, всички детски пасти за зъби би трябвало да съдържат флуор. Това е хубаво, за да се създадат по- здрави зъбни структури, които да бъдат по- резистентни към образуването на кариес. Количеството паста, което трябва да се поставя на четката не трябва да е по- голямо от грахово зърно.

Опитайте се да създадете навици за използване на конци за зъби. Към 6- 7 годишна възраст е възможно да може самостоятелно да ползва конци. Единствения начин зъбите наистина да се почистят наистина добре е да се използват четка и конци за зъби. Четката за зъби не може да навлезе в междузъбното пространство и там винаги остава непочистена храна. Това от своя страна е причината за поява на кариеса между зъбите. Затова поддържането на добра устна хигиена може рязко да редуцира появата на кариес.