Здраве

Полезните качества на теменужката

теменужкаВсички ние познаваме теменужката, като едно великолепно градинско растение, но колко от нас знаят, че това прекрасно крехко цвете има незаменими лечебни качества.

В света са познати около 500 вида теменужки, но не всички от тях имат лечебни свойства.

Най-често срещаните са декоративните теменужки.

Теменужката е символ на пролет, любов и вярност. Виолетката е цветето на Св. Валентин. Старите хора твърдят, че теменужката привлича любовта и привлича желаният партньор.

Лечебните свойства на теменужката се дължат на богатия и химичен състав. Тя е богата на алкалоиди, каротеноиди, глюкозиди и най-вече флавоноиди. В химичния и състав влиза етерично масло и аскорбинова киселини. Отвари и запарки приготвени с наземната част на теменужката се използват за лечение на различни заболявания – бронхити, настинки, болки в гърлото, проблеми с отделителната система и други.

Тинктурата от теменужки е чудесно противовъзпалително средство, служи като болкоуспокояващо при зъбобол и други. От цветчетата се изготвят най-различни мехлеми и чайове, които се справят с много кожни заболявания. Теменужката също се използва при лечението на стомашно-чревни разстройства, хрема, кашлица, ставни заболявания, проблеми със сърдечносъдовата система, подагра и дори в частни случаи – епилепсия.