Технологии

Как да избера перална машина – с горно или долно зареждане?

пералня с горно или долно зарежданеНезависимо какви функции желаете да има вашата пералня, първо помислете с какво място разполагате.

Класическата перална машина е с така нареченото долно зареждане. Капакът на барабана и копчетата за управление са разположени в предната част. Освен габаритите на уреда, плюс няколко сантиметра свободно пространство от всички страни за гарантиране на нормалната циркулация на въздуха, тук трябва да имате предвид допълнителна площ за отваряне на вратата на барабана до 180 градуса.

Производителите са създали и пералня с горно зареждане, при която капакът за зареждане на дрехи и панелът за управление са отгоре. Този модел е предназначен за помещения, в които няма достатъчно ширина.

Компактна или стандартна пералня?

Стандартните габарити за пералня са височина: 85 см., ширина 60 см. и дълбочина 58 см. За малки пространства обаче, е по-добре да се ориентирате към компактните модели като 32-сантиметрова машина. Не забравяйте, че по-малкият размер означава и по-малко пране, което се побира в барабана – до 3.5кг. 40-сантиметровите модели изпират до 4.5 кг. За разлика от тях стандартните по размер машини се справят с 5-7 кг.

Има ли икономични перални?

За най-икономични се смятат пералните от енергиен клас «A». При пералните, както и при останалите електроуреди важи скалата за енергийна ефективност от A до G като най-много ток изразходват уредите със стикер G. Оборотите, при които работи центрофугата, също се отразяват на количеството електроенергия, която се изразходва при пране. Най-високото ниво е 1600 оборота в минута, при което дрехите излизат почти сухи, а най-ниското е 400 оборота в минута и е предназначено за деликатни и вълнени тъкани. Когато един уред е от енергиен клас А, при работа на 60 градуса потреблението на ток е по-малко от 1 киловатчас.

Много от новите уреди разполагат с електронна система «Fuzzy Logic». Тя преценява продължителността на програмата, количеството вода за изпиране и нейната температура, според изсипаното количество прах за пране и типа дрехи. Тази система позволява икономия на вода, ток и време.