Технологии

Въглеродните нанотръби и тяхното приложение

Въглеродни нанотръбиВъглеродните нанотръби са магическият материал, който един ден ще захранва нашите домове, ще ни улесни при изстрелването на совалки в Космоса и ще окаже значително влияние върху редица други области. Въглеродните нанотръби са открити благодарение на случайността. Те са били странични останки при провеждането на друг експеримент.

Въглеродните нанотръби са най-здравият материал, който човечеството познава. Нишка с дебелината на човешки косъм може да издържи тежестта на лек автомобил. Единственият проблем, който възпрепятства използването им е фактът, че нанотръбите са с дължина от няколко микрона и до сега свързването им в по-дълга нишка беше на практика невъзжмоно.

Но това се промени след като учени от университета в Хемпшир успяха да създадат голямо одеяло от свързани по между си въглеродни нанотръби.

За какво могат да се използват въглеродните нанотръби?

До момента учените са успели да създадат много малък компютърен  процесор и са правили опити за изграждане на ел. мрежа от този материал, тъй като той има изключително малко съпротивление. В бъдеще нанотръбите могат да се използват за всичко. От малки супер компютри до миниатюрни супер ефикасни батерии или ефикасни слънчеви панели, или дори бронирани жилетки с дебелината на лист хартия, които могат да спрат куршум.