Технологии

Как да измерим силата на сигнала на домашния рутер

Как да измерим силата на сигнала на домашния рутерИмате проблеми със сигнала на домашния рутер? На пръв поглед настройките са наред, но съмненията ви остават. В такъв случай е добре да измерите сигнала и лесно да разберете дали рутерът ви действително работи с пълния си потенциал.

1. За целта ви трябва безплатната програма inSSIDer. Инсталирайте я на лаптопа си или на обикновен компютър, стига да има безжична карта.

2. Когато пуснете програмата, тя ще ви покаже списък с всички безжични мрежи. Силата на сигнала на всяка от тях ще е изписана в колоната RSSI. Може спокойно да се разхождате наоколо и да проверявате къде сигналът е силен и слаб, тъй като измерванията се обновяват постоянно. След това може да смените положението на рутера или да промените настройките му и отново да замерите.

3. Желателно е да измерите и дали има загуби на данни по пътя на сигнала. За целта ви трябва безплатната програма QCheck. Нея трябва да инсталирате както на компютъра, свързан с рутера ви по кабел, така и на безжично свързан с него лаптоп/компютър.

4. Пуснете програмата и на двата компютъра. Въведете IP адресите на двата компютъра в приложението, работещо на компютъра, свързан с рутера по кабел.

5. Изберете Throughput и кликнете Run. След малко ще получите подробни данни за качеството на връзката.