Технологии

Как да избера телевизор?

телевизорПри избора на телевизор, размерът има голямо значение. Пазарът на тв техника изобилства от предложения за великолепна картина, цветове и звук, но вие можете да им се наслаждавате истински само, ако сте съобразили размера на екрана с помещението, в което поставяте телевизора и мястото, откъдето ще гледате.

Ако сложите малък телевизор в голямо помещение, няма да можете да се насладите на детайлите и дълбочината на изображението. Ако инвестирате в голям екран, а стаята е малка, ще забелязвате отделните точки на изображението, а това влошава картината.

Размерът на диагонала на екрана се обозначава в сантиметри (см) или инчове (“). Колкото по-голям е диагоналът, толкова повече място заема телевизорът. Най-разпространени са екраните с диагонали 14″ (37 см), 20″ (51 см), 21″ (54 см), 25″ (63 см), 29″ (72 см), 32″ (81 см), 34″ (87 см), 36″ (92 см).

От какво разстояние да гледаме телевизия така, че максимално да се насладим на перфектна картина? Телевизорът с диагонал на екрана 21″ (54 см) трябва да бъде отдалечен на 1.5-2.5 м., а 29″(72 см) – на 2-3.5 м. Ако изобщо може да се говори за правило, разстоянието, от което гледате телевизор трябва да е около 2.5 пъти по-голямо от диагонала на екрана.

Не забравяйте, че като всяка техника, която не е за вграждане, телевизорът има нужда от „въздух”. Не го поставяйте плътно в ниша, шкаф, а му оставете някакво пространство за циркулация на въздуха.

Ако смятате да премествате телевизора в различни стаи, изберете по-малък диагонал – например 14” (37 см).

LCD телевизор

LCD телевизорите са с най-плосък екран. Има технологични ограничения засега пред размера на екрана – до 46 инча.

Телевизорите с LCD дисплей осигуряват най-детайлна картина от трите вида, изразходват почти два пъти по-малко ток от плазмените екрани, ергономични са по отношение на човешкото око. Животът им е между 40 000 и 60 000 часа или повече от 30 години. При някои модели яркостта на изображението зависи от ъгъла на гледане. В миналото недостатък на този тип екран бе пикселизирането на бързо движещи се изображения.

Плазмен телевизор

Плазмените телевизори се отличават с по-ярка и по-контрастна картина от LCD, запазват качество на картината и при по-голям ъгъл на гледане, но пък не може да се каже същото при продължително статично изображение. При един и същи диагонал на екрана, плазмените телевизори са с по-ниска цена.

Прожекционен телевизор

Ако искате голям телевизор, то технологията на прожекционните телевизори позволява изработка на най-големи екрани – до 100″ (250 см). Те са два типа – със задна и фронтална прожекция. Отличават се с отлично качество на звука, но изображението не е толкова ярко и контрастно както при LCD и плазмите.