Технологии

Какво да правим, ако компютърът не се включва

Какво да правим, ако компютърът не се включваЕдин от най-лошите моменти за всеки потребител е когато компютърът не се включи. Става дума за онези дни, когато единственото, което виждате на монитора е черен екран и евентуално малко системна информация. Какво да правим в такива ситуации?

1. Рестартирайте компютъра и се вслушайте в звуците, които издава. Обърнете внимание на пиукането на дънната платка. Доста модели издават звукови кодове. Запишете последователността на този код и потърсете в Google повече по темата чрез своя смартфон или друго устройство.

2. Ако всичко е наред или дънната ви платка е от „тихите”, отворете кутията на компютъра и проверете всички кабели, връзки и устройства. Всички ли са свързани и поставени правилно в слотовете си? За по-сигурно може да извадите платките и да ги поставите отново. Разбира се, на изключен компютър.

3.  Пуснете компютъра, докато е отворен, и вижте дали охлаждането на компонентите работи.

4.  Ако всичко изглежда наред, насочете се към захранването. Най-сигурният начин да разберете дали не е повредено, е да свържете компютъра си с друго.

5.  Ако и с друго захранване не се включва, остават проблеми в дънната платка, процесора или твърдия диск, които ще изискват сервиз или подмяна.