Технологии

Как да изберем система за домашно кино

Как да изберем система за домашно киноДнес изборът на системи за домашно кино е огромен. Има комплекти с говорители и приемател, само говорители, виртуален съраунд и други. Как да изберем правилната за нас система? Ето и нашите съвети.

1. Цена. Всичко започва от това да определите ценовия клас, в който ще избирате. Разликите между мощност, качество и дизайн са доста големи между различните ценови сегменти.

2. Брой говорители. Макар че има и 7.1-канални системи, те не винаги са оптималният избор, особено ако нямате много място. 5.1-каналните модели ще са повече от достатъчни за повечето филми и музика. А, ако мястото е голям проблем, може да се насочите и към системите с виртуален съраунд. Качеството няма да е като от 5 физически говорителя, но няма и да е чак толкова лошо.

3. Приемател. Някои системи идват със свой ресийвър, други са само говорителите. Качественият ресийвър ще „изкара” добро озвучение от повечето говорители, а и ще осигури добра комуникация с телевизора. Ако вече разполагате с ресийвър, от който сте доволни, насочете вниманието си към комплекти само с говорители. Така ще може да вземете модел от по-висок клас.

4. Самостоятелни компоненти. Някои потребители предпочитат да изградят системата си от самостоятелни компоненти. Ако и вие изберете този път, най-важното е да проверите дали говорителите ще са съвместими един с друг и дали звученето им ще си подхожда.

5. Кабели. Важен момент, който мнозина от нас пропускат покрай ентусиазма от новата покупка. След като я разопаковаме у дома разбираме, че кабелите не са достатъчно дълги. За да не си играете със снаждания, които освен всичко ще нарушат и качеството на звука, предвидете най-малко 30-40 см. аванс за всеки кабел. Така ще можете спокойно да размествате разположението им по-късно, ако се наложи.