Технологии

Откъде да започна при избора на хладилник?

хладилникХладилникът е може би най-използваната кухненска техника. От него зависи не само съхранението на хранителни продукти, но и техният вкус. За да изберете най-подходящият за вас хладилник, първо измерете мястото, където смятате да го поберете. Така ще знаете максималните габарити на хладилника, който избирате.

Помислете накъде ще се отваря вратата или вратите на уреда и дали сте предвидили необходимото пространство. Не забравяйте да измерите входната врата на сградата и на апартамента, за да сте сигурни, че новата вещ ще влезе безпрепятствено в жилището ви. За четиричленно семейство е достатъчен хладилник с вместимост 300 – 320 литра. Много важно е да решите колко голяма камера искате.

Хладилник с една или с повече камери?

Големината и броят на камерите зависи от стила ви на живот. Дали пазарувате веднъж месечно и съхранявате всички продукти за този период в хладилника, или пък купувате само това, което ви трябва за следващия ден? Дали използвате полуготови или замразени храни, или пък готвите всеки ден?

Класическите хладилници са с една камера. Съвременните модели обаче съдържат две и повече отделения за замразяване. Хладилниците с една камера са на по-достъпни цени. Досаден недостатък обаче е необходимостта от периодично премахване на обледяването на камерата. Еднокамерните хладилници често се купуват като втори уред, или за вила. Все пак ако сте решили това е да е основният хладилник в къщи, изберете модел с вместимост поне 240 литра.

Много от съвременните хладилници имат три камери. Едната от тях е с температура 0 градуса и съхранява плодове, зеленчуци и други свежи продукти и храни. Най-разпространени са хладилниците с две камери. Те могат да работят с един или с два компресора. Вторият вариант е свързан с консумация на повече електроенергия, но е по-удобен при размразяване.

Хладилник с един или два компресора?

Ако сте си задали този въпрос, значи вече сте решили, че ще купувате по-голям хладилник. Двата компресора са две независими системи – едната отговаря за работата на фризерната част, а другата за хладилната. Това позволява да изключвате едната част, когато не се налага да я ползвате или пък трябва да почистите.

Колко електроенергия изразходва хладилникът?

В зависимост от това колко електроенергия изразходват, хладилниците са обозначени със специална скала от А до G. Най-икономични са моделите от клас от А до С, по средата е D, а Е и G влияят силно на сметката за ток. Обикновено енергоспестяващите модели от клас А са по-скъпи от останалите.

Разбира се, има и други начини да пестите енергия при ползване на хладилник. Не слагайте гореща храна, оставете я да изстине до стайна температура. Избягвайте често отваряне на вратите и не оставяйте уреда отворен за дълго. Регулирайте температурата в зависимост от количеството храна, което съхранявате – например ако имате малко продукти, не задавайте максимално ниво на охлаждане. Мястото на хладилника в едно помещение трябва да е по-далече от печка, котлон или радиатор.

Размразява ли се хладилникът?

Размразяването дълги години беше едно от най-досадните занимания по поддръжката на хладилника. В съвременните уреди тази процедура може да се извършва автоматично, без наша намеса.

Моделите със системата No Frost или “Frost Free” не се нуждаят от размразяване, но трябва да бъдат изключвани за почистване веднъж годишно. В хладилник със стикер No Frost, специален вентилатор осигурява циркулацията на въздуха. Този въздух охлажда равномерно и бързо продуктите, не се отлага влага нито по тях, нито по стените на уреда. В сравнение с класическите хладилници, системата No Frost изсушава по-бързо продуктите, затова препоръчваме те да се съхраняват в закрити съдове или фолио.

Така наречената капкова система за размразяване също е застъпена в новите модели хладилници. На задната стена на хладилника е разположен изпарител. Той работи като втечнява обледяването по стените на хладилника. Влажните стени на този тип хладилник са доказателство за нормалната му работа.

Защо да избера хладилник с ледогенератор?

Хладилникът с ледогенератор е много специална вещ. Той е част от интериора на дома, говори много на околните за стила ви на живот и най-важното – винаги може да разчитате на него, за да направите ледени коктейли, да осигурите неограничени количества студена вода за вас и вашите гости, да си набавите за секунди подходящ материал за освежаващи сутрешни компреси. Тук не говорим за обикновен, прозаичен лед на кубчета, а за различни възможности на ледената свежест, които улесняват живота ви. Защото важното е как замразената вода се поднася.

Преди да се снабдите с интериорното бижу трябва да осигурите в близост източник на студена питейна вода с нормално налягане, към който хладилникът с ледогенератор да бъде свързан. Монтажът не е включен в цената на уреда, затова трябва да предвидите този разход допълнително.

Хладилникът е снабден с филтър за водата, който премахва механичните частици. Тази част се амортизира за около 6 месеца. Всеки производител съветва филтърът да се подменя с аналогичен продукт на марката-производител. Този разход също е допълнителен. Ако пък искате водата да се пречиства и от микрооорганизми, трябва да си купите специална система.

Хладилникът с ледогенератор не остава незабелязан и поради факта, че на моменти работи по-шумно – особено когато се натрошава ледът. Освен това има нужда от малко повече грижи – трябва да спирате крана на водата, когато отсъствате за дълго от вкъщи, за да не се препълни отделението за лед.