Интересно

Как да използваме белия оцет като почистващо средство

белия оцет като почистващо средствоБелият оцет е слабо киселинен консервант и дезинфектант, който почиства мръсотия, мазно, минерални натрупвания (котлен камък), мухъл и остатъци от сапун. Стига да знаете как точно да го използвате.

Ето някои от най-широко разпространените му употреби:

1. Отстраняване на котления камък във вашите кани и чайници – напълнете половината с вода и добавете половин чаша бял оцет. Убедете се, че течността покрива котления камък. Оставете го за една нощ и на сутринта изплакнете с вода.

2. Почистване на ютията – смесете 1:1 бял оцет и вода и изсипете сместа в парната камера на вашата ютия. Оставете я да престои в рамките на 10 минути. Изплакнете с вода.

3. Като паста за лъскане на различни повърхности – смесете ¼ чаша сода за хляб, 1 супена лъжичка бял оцет и 1 чаена лъжица течен сапун с маслиново масло.

4. Почистване гребените и четките за коса – напълнете една купа с топла вода, изсипете в нея половин чаша бял оцет и оставете продуктите в тях за не повече от 10 минути. Изплакнете със студена вода.

5. Препарат за миене на прозорци – напълнете една кофа с топла вода и добавете към нея половин чаша бял оцет и една супена лъжица течен сапун с маслиново масло.