Обзавеждане

Как да купуваме тапети онлайн – няколко полезни насоки

тапети онлайнПокупката на тапети онлайн отдавна не е прецедент и все повече хора избират този вариант, макар да е по-разумно да видиш продукта от близо, да го усетиш като текстура и да го разгледаш в детайли. Планирането на бърз ремонт у дома ни задължава да намерим също толкова бърз и удобен вариант за неговата подготовка.

Как да се застраховате от грешки при избора на тапетите? – Ние ще ви предложим няколко полезни насоки?

За какво да внимавате?

Понеже знаем, че първото, което гледа купувачът е ниската цена, силно препоръчваме тя да не е водеща при избора. Независимо дали купувате тапети онлайн или от физически магазин, евтините изделия могат да се окажат второ или трето качество продукт. Решението ви да спестите пари е оправдано само, ако ще лепите тапетите в стая, на чийто външен вид не държите особено.

Обърнете внимание на основните характеристики на тапета. Хартиените облицовки са не само стил и цвят. Това е първото, което виждате и характеристиката, която ви привлича към даден модел. Важно е обааче да обърнете внимание и на материала, как се полага и от какви грижи се нуждае в периода на експлоатация.

Тапетите, предлагани на пазара днес, са представени в огромно разнообразие от материали. Освен класическия хартиен тапет, можете да намерите винилови, от PVC, акрилни, водоустойчиви ( с гланцово покритие), текстилни и какви ли още не. Всеки материал има своите предимства, но и задължителните изисквания към лепене и поддръжка. Информирайте се добре за особеностите на всеки вид.

Цветове и десени

Изборът на цвят и шарка е също толкова лесен онлайн, колкото и на живо. Електронните магазини са предоставили качествени снимки на различните изделия с максимално близко по цвят изображение. Все пак имайте предвид, че цветовете може да се различават до известна степен, и то заради цветовите настройки на монитора, от който ги разглеждате.

Какво да изберете като шарка и цвят на тапета? Този въпрос е не по-малко важен от качеството и цената. Десените варират от класическите вертикални и хоризонтални шевици и цветя до изключително модните днес имитации на керамични плочи, дърво и тухла. С тапети, имитиращи тухла, няма как да сгрешите, но имайте предвид, че този мотив стои добре, единствено ако заема само една, максимум две съседни стени.

Големината на декоративните елементи (шарките) играе основна роля за визуалното представяне на помещението. Дребните принтове са добри за малки помещения, докато едрите стоят добре в спална или дневна, където ще бъдат акцент в интериора. Посоката на линиите и фигурите също променят визуално мащабите на стаята.

Така например хоризонтално разположените шарки създават впечатлението, че стаята е по-голяма, отколкото всъщност е. Вертикално подредените фигури, пък, правят тавана по-висок и просторен. Ако решите да закупите тапети на точки онлайн, знайте, че този модел е най-сложният, защото изисква правилно подравняване както вертикално, така и хоризонтално.

Не на последно място е редно да съобразите вида на основата с материала на тапета. Някои тапети са по-тежки и изискват използване на специални лепила. Магазинът, от който пазарувате трябва да ви насочи към вида на лепилото за съответния тапет. Общо-взето, тапетите могат да се лепят върху всякакви стени – гипсокартон, мазилка, ламперия, панел, плочки или зидария.