Обзавеждане

Удобството на спалнята

удобна спалняСпалнята е едно най-интимните кътчета на дома. Тъй като тя е създадена за релаксиране и почивка, условията в нея трябва да са такива, че тази отмора наистина да е пълноценна.

Най-важното условие едно легло да е удобно е това то да е стабилно, за да може сънят да е спокоен и пълноценен. По отношение на разположението спрямо вратата, леглото не трябва да е обърнато право срещу нея. Най-добрият вариант е тода се намира в диагоналния на нея ъгъл на стаята. Не е препоръчително, заради стабилността, леглото да се поставя в средата на стаята. Горната рамка трябва да е стабилно опряна до стената.

Спрямо прозорците, леглото се поставя така, че да не е обърнато право срещу тях, защото сутрешната силна слънчева светлина не е приятна. Не е подходящо и да има прозорец над леглото. Препоръчително е прозорците да са от едната му страна или от двете странични страни.

Освен,че по-важното качество за едно легло е то да е стабилно, разбира се важно значение за уюта и спокойствието има и външния му вид. Спалното бельо, както и останалите текстилни произведения в спалнята като завесите, килимите, покривката за леглото трябва да са леки и ефирни. Те са най-важните носители на комфорт и топлина в спалнята.

Изборът на материята за тях е свързан най-вече с качествените й характеристики. Чувството на приятен допир е особено важно, след като такава голяма част от деня си човек прекарва в спалнята. Водещи направления при избора са здравината на тъканта, устойчивостта на цветовете, мекотата, лесното гладене, десените за украса.

Едни от най-често използваните видове тъкани са памук, сатен, лен и коприна. Най-подходящи са копринените материи. Сатенът е много луксозен, но е толкова хлъзгав, че не е подходящ за употреба всеки ден. Памукът също е изключително подходящ, но поддръжката му е по-трудна от тази на предните материи.

Декорацията на спалното бельо и десените по тях са много разнообразни и дори ексцентрични. Те могат изцяло да променят видът на спалнята и настроението в нея. Чрез тях се придава луксозният или пък екзотичен вид на помещението. Понякога колкото по-налудничави орнаменти има по тях, толкова по-индивидуалистична и уникална е атмосферата. Това е причината все повече да се октрояват ,поради дефицита си, стаите с по-класическо обзавеждане, а именно меки и светли чаршафи на цветя, постлани върху огромно легло, отрупано с възглавници и стени в пастелни тонове.

Тенденциите

За да внушат въпросният комфорт, все повече дизайнери се насочват към моделиране на ниски, масивни легла. Тенденциите на минимализма настъпват все по-силно и в спалнята. Стремежът е към максимално опростяване и изчистване на елементите.

Нощните шкафчета и останалите мебели в спалнята са все така актуални, както и класическите флорални декорации и бродериите по тъканите и в декорацията.